Condamnări pentru liderii separatiști catalani, în dosarul rebeliunii din 2017

Ultima actualizare: 14-10-2019 11:52
protest barcelona
AFP

Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat luni condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare pentru nouă lideri separatiști, în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017.

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnaţi la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid, relatează Agerpres.

Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.

Cea mai grea pedeapsă - 13 ani de detenţie - a primit-o fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras.

Nicio condamnare nu a fost pronunţată pentru acuzaţia cea mai gravă, cea de rebeliune.

Procesul are implicaţii majore atât pentru Spania, cât şi pentru Catalonia, cea mai dezvoltată provincie a ţării. Dosarul a suscitat de asemenea interes pe plan internaţional, după ce a provocat cea mai gravă criză politică de la Madrid din ultimele decenii.

În urma condamnărilor, susținătorii separatiștilor au organizat un protest pe străzile din Barcelona. Aceștia au fluturat pancarte cu mesajul „Eliberați prizonierii politici”.

Înainte de pronunţarea condamnărilor, liderii separatiști au difuzat în reţelele sociale o înregistrare video în care insistă că nu au făcut nimic ilegal, iar procesul a fost politic.

„Singurul verdict pe care îl acceptăm este achitarea”, a declarat fostul lider al partidului separatist catalan de centru-dreapta şi fost şef al executivului Cataloniei, Carles Puigdemont.

Guvernul spaniol afirmă la rândul său că a acţionat strict legal. Într-un material video difuzat pe Twitter de premierul Pedro Sanchez apar mai mulţi miniştri care susţin sistemul democratic din Spania.

Luni, după condamnări, Puigdemont a apreciat că sentinţele sunt „o atrocitate” şi a scris pe Twitter că „este timpul să reacţionăm (...) pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre. Pentru democraţie. Pentru Europa. Pentru Catalonia”. El locuieşte în prezent în Belgia, într-un exil autoimpus, şi nu a fost judecat, deşi în 2017 era liderul provinciei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO