Atacul asupra Capitoliului american, din 6 ianuarie 2021, a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat.

Este concluzia principală a Comisiei care anchetează evenimentele sângeroase de la finalul mandatului deținut de fostul președinte Donald Trump.

În prima ședință oficială, anchetatorii au prezentat noi imagini de la asalt și declarații ale participanților care susțin ideea că fostul președinte s-ar fi folosit de susținători să preseze Congresul ca să întoarcă rezultatul alegerilor și să-l declare pe el câștigător.

Comitetul care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 a prezentat noi dovezi care susțin ipoteza că asaltul de la Capitoliu ar fi fost planificat de tabăra fostului președinte Trump, pentru a întoarce rezultatul alegerilor prezidențiale. Mulți manifestanți au venit hotărâți să ia cu asalt Congresul american.

Mike Pence a chemat Garda Națională la Capitoliu

De altfel, chiar președintele de atunci ar fi fost cel care a dat tonul, și mulți dintre cei audiați spun că au intrat în clădirea Congresului la cererea expresă a lui Trump.

Daniel Herendeen, protestatar Capitoliu: „Practic, Trump ne-a cerut să mergem la Washington D.C., pentru că or să se petreacă lucruri mari acolo”.

Ancheta a stabilit că vicepreședintele Mike Pence a fost cel care a chemat Garda Națională la Capitoliu pentru a restabili ordinea, nu președintele Trump. Susținătorii acestuia l-au considerat trădător pe Mike Pence, pentru că nu a vrut să schimbe rezultatul alegerilor în Congres.

Cel puțin patru dintre consilierii și oficialii administrației Trump au declarat la audieri că i-au transmis acestuia că a pierdut alegerile. Printre ei, fostul procuror general al SUA, William Barr.