Concert-experiment în Barcelona, cu sute de persoane. „Vrem să demonstrăm eficiența testelor rapide”
Dorul de un spectacol ca în vremuri obișnuite, după luni întregi de distanțare fizică și evenimente amânate, i-a împins pe o mie de oameni să treacă peste teama de COVID-19 și să îşi dorească să ia parte la un concert-experiment în Barcelona.
Este vorba, de fapt, despre un studiu medical. Și doar cinci sute de persoane au avut șansa să fie în fața scenei. Cercetătorii vor astfel să vadă dacă măștile de protecție, testarea rapidă și dezinfectarea mâinilor sunt suficiente pentru a-i feri pe cei din public de boală.
O mie de spanioli s-au adunat în fața Teatrului Apolo din Barcelona, sperând să fie printre cei aleși să ia parte la un concert-experiment organizat de o fundație care sprijină lupta împotriva bolilor infecțioase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Bonaventura Clotet, Fight Infectious Diseases Foundation: „Din cei 1.000 de oameni, 500 au intrat, 500 au rămas afară. Peste opt zile vom repeta testele și vom vedea ce impact a avut evenimentul pentru cei 500 care au participat, în comparație cu cei care au plecat acasă. Împart aceleași riscuri. Cu un grup atât de mare de studiu, putem presupune că distribuția virusului va fi aceeași”.
Spectatorii care au avut ocazia să asculte formaţiile rock şi DJ-ii reuniţi pe scenă au purtat măști de protecție cu filtru și s-au dezinfectat pe mâini. Distanțarea fizică nu a fost însă impusă, în încercarea de a crea condiții cât mai apropiate de atmosfera unui concert autentic.
Dr. Bonaventura Clotet: „Acesta e un studiu, e un experiment prin care vrem să demonstrăm eficiența testelor rapide efectuate cu câteva ore înaintea unui eveniment de amploare, un meci de fotbal, o petrecere, o piesă de teatru. Aceste teste ne vor permite să eliminăm contagiunile de amploare și credem că cei dinăuntru vor fi în siguranță și nu se vor infecta”.
Toți cei din public au fost voluntari și erau nerăbdători să se distreze, dar și să ajute industria de divertisment să revină la normalitate cât mai repede.
David Sanchez, 24 de ani: „Am vrut, într-un fel, să-i ajut să dovedească faptul că sălile de concerte pot fi sigure, dacă sunt luate măsurile necesare. Încerc să fac tot ce se poate ca să ajut”.
Barbara De Robles, 33 de ani: „Am făcut o donație la început, pentru cercetare, dar am vrut să fac mai multe și, când am văzut e-mailul cu invitația, m-am gândit că e o ocazie minunată”.
Reporter: „Înseamnă că ai venit să susții industria divertismentului, nu?”
Barbara De Robles: „Da, și asta. Și să merg la o petrecere, chiar aveam nevoie de una!”
Sălile de spectacole sunt deschise în Spania, dar pot funcţiona la 50% din capacitate sau cu cinci sute de persoane cel mult. De la debutul pandemiei, țara s-a aflat de două ori în carantină totală, iar până luna trecută, 25.000 de spectacole au fost anulate. Pierderile se ridică la 120 de milioane de euro.