Comori ascunse printre gunoaie. Tablouri de un mld. euro, gasite intr-un apartament din Munchen
Politistii germani au descoperit din intamplare o colectie spectaculoasa de tablouri, majoritatea confiscate de nazisti si evaluate la aproape un miliard de euro.
Operele de arta, semnate de Picasso, Renoir sau Matisse, zaceau de aproape sapte decenii intr-un apartament saracacios, din Munchen. Erau ascunse aici de fiul unui comerciant de arta, care a colaborat cu regimul lui Hitler.
Pare greu de crezut, insa intr-un minuscul apartament din cladire a stat ascunsa o comoara. 1500 de tablouri, realizate de artisti ca Matisse, Picasso, Renoire sau Chagall, evaluate la aproape un miliard de euro, zaceau printre conserve si gunoaie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Apartamentul ii apartine lui Cornelius Gurlitt, un batran de 80 de ani, fiul unui negustor de arta evreu care a lucrat in anii 30 si 40 pentru Hitler.
Tablourile au fost expuse in 1937, dupa care ar fi trebuit sa fie distruse. Alte opere de arta au fost cumparate de Gurlitt din Franta, din banii si la ordinul lui Hitler, care ar fi vrut sa le expuna in muzeul "Fuhrerului" pe care planuia sa il cladeasca la Linz, in Austria.
Printre proprietari ar putea sa se numere si Anne Sinclair, fosta sotie a lui Dominique Strauss Kahn. Pentru a scapa de persecutie, bunicul ei i-ar fi dat lui Gurlitt tablouri valoroase, printre care si portretul unei tinere, realizat de Matisse.
Politistii au verificat apartamentul plin cu tablouri, intrucat il suspectau pe Gurlitt de evaziune fiscala. Barbatul avea mii de euro intr-un cont bancar, insa nici un venit. Apoi, au descoperit ca pentru a se intretine vanduse cateva tablouri. Printre ele si "Imblanzitorul de lei", semnat de Max Beckmann, pe care a luat 800 de mii de euro.
Acum, operele de arta se afla intr-un depozit securizat in Munchen, iar un grup de specialisti incearca sa ii gaseasca pe proprietarii de drept.
Tablourile au fost descoperite in 2011, insa toata povestea a iesit de-abia acum la iveala, intr-un articol publicat de presa germana. Cel care le-a detinut a fost arestat atunci, dar intre timp eliberat.