Comisia Europeană interzice angajaților să folosească aplicația TikTok. Care este motivul
Comisia Europeană interzice angajaților săi să folosească aplicația chineză TikTok, a declarat, joi, comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, invocând motive de securitate cibernetică.
Cu toate acestea, Breton a refuzat să ofere mai multe detalii în cadrul unei conferințe de presă cu privire la existența unor incidente în care a fost implicată TikTok, scrie Reuters.
„Această măsură urmărește să protejeze Comisia împotriva amenințărilor și acțiunilor la adresa securității cibernetice, care pot fi exploatate pentru atacuri cibernetice împotriva mediului corporativ al Comisiei. Evoluțiile în materie de securitate ale celorlalte platforme de comunicare socială vor fi, de asemenea, reexaminate în mod constant.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Măsura este în conformitate cu politicile interne stricte ale Comisiei în materie de securitate cibernetică pentru utilizarea dispozitivelor mobile pentru comunicările electronice legate de activitățile profesionale. Această măsură completează recomandările continue adresate de Comisie personalului său în vederea aplicării celor mai bune practici atunci când utilizează platformele de comunicare socială și pentru a menține un nivel ridicat de conștientizare în domeniul cibernetic în activitatea sa zilnică.
Comisia se angajează să garanteze că personalul său este bine protejat împotriva amenințărilor și incidentelor cibernetice care sunt în prezent în creștere. Prin urmare, este de datoria noastră să răspundem cât mai curând posibil la eventualele alerte cibernetice.
Suspendarea de astăzi este o decizie internă adoptată la nivelul instituției care se limitează strict la utilizarea dispozitivelor înregistrate în serviciul său mobil”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.
Reacția TikTok
TikTok s-a declarat dezamăgit de decizia Comisiei, afirmând că aceasta este „greșită și se bazează pe concepții fundamentale greșite”.
„Am contactat Comisia pentru a clarifica lucrurile și a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din întreaga UE care vin la TikTok în fiecare lună”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok.
Comisia a precizat că evoluțiile în materie de securitate la alte platforme de socializare vor fi, de asemenea, monitorizate în permanență.
Sistemele de urmărire
Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică: „Ceea ce se colectează în general dintr-o astfel de aplicație de pe telefonul mobil e la latitudinea producătorului aplicației. Nu știm exact cât de intruzive sunt și nici nu putem să audităm în timp real ce face aplicația respectivă pe telefonul nostru. În cazul TikTok au existat mai multe controverse. Comportamente care nu ar trebui să facă parte din aplicația respectivă au fost situații în care aplicația a fost surprinsă interceptând apăsările de taste. Au fost situații în care aplicația a fost prinsă spionând locația utilziatorilor. Informațiile acestea nu știm exact unde se duc, aici e o problema”.
O analiză a industriei platformelor de socializare arată că TikTok are cel mai mare scor în ceea ce privește numărul de sisteme de urmărire a activității - un scor de 63,1 - practic este aplicația care colectează cele mai multe date din telefonul nostru.
La polul opus, sub medie, găsim aplicații precum Facebook - cu scorul de 16; Messenger - 14 sau WhatsApp - cu un scor de 26. Fiind aplicațiile care folosesc cei mai puțini trackeri.
Printre sistemele de urmărire care lucrează atunci când deschidem aplicația TikTok se afla și unul rusesc, VKontakte, aplicație interzisă în mai multe țări care colectează informații despre comportamentul utilizatorului TikTok.
La noi sunt companii care limitează accesul angajaților la anumite aplicații, mai ales din China și Rusia. Avem și legi în această privință care nu sunt însă puse în aplicare.
Eduard Mititelu, secretar de stat: „Vorbim și două legi în Romania - 354 și 163. Se referă la utilizarea de soluții anti virus și anume limitarea utilizării soluțiilor ce ar putea reprezenta un risc, din punct de vedere al locației producătorului. În momentul de față lucrăm pe zona de ordine de ministru pentru aplicarea acestei legi, pentru limitarea utilizării de aplicații cu producători din Federația Rusă, pentru administrația publică”.
La nivel mondial, TikTok a depășit pragul de un miliard de utilizatori activi pe lună. În România, aplicația are aproape șapte milioane de utilizatori, unii trecuți de 50 de ani.