Iohannis anunță ”o nouă consultare a Parlamentului”: ”Avertizez Guvernul să nu emită OUG pe justiție”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va solicita Parlamentului o nouă consultare pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului care va avea loc pe 26 mai.

Declarația a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

"Ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, Justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că ordonanţele de urgenţă sunt o problemă a guvernării PSD.

"O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernărilor pesediste şi, între timp, ştim ce vrea PSD şi cum acţionează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD sunt ordonanţele de urgenţă, care se dau într-un mod, de obicei, total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista claritate de ce trebuie să se dea ordonanţe de urgenţă şi asta se întâmplă în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanţe de urgenţă în zona Justiţiei, politicii penale a statului român ori acest lucru nu se poate tolera mai departe", a afirmat Iohannis.

Citește și
nicolae ciuca
Ministerul Apărării a pierdut procesul cu Iohannis. Nicolae Ciucă rămâne șeful Armatei
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Şeful statului a subliniat că este obligatorie reglementarea folosirii ordonanţelor de urgenţă.

"Trebuie introduse posibilităţi de contestare a acestor ordonanţe la CCR", a adăugat preşedintele.

El a reafirmat că guvernarea PSD a eşuat şi a subliniat că tema privind amnistia şi graţierea trebuie clarificată.

"Vom avea referendum pe 26 mai. Acum este un lucru cunoscut că guvernarea pesedistă a eşuat. Mult promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai există nici măcar pe hârtie, autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele şi în sertarele de resort, economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD, dar cel mai grav este că asaltul PSD asupra Justiţiei nu se mai termină, un asalt constant, continuu, care a început cu Ordonanţa 13, care a scos sute şi sute de mii de români în stradă. Acea Ordonanţă 13 prin care pesediştii au vrut, dintr-o lovitură, să scape de Justiţie, să-şi albească dosarele, au vrut atunci să dea amnistie şi graţiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD este păstrată în continuare şi în continuare pesediştii îşi doresc amnistie şi graţiere pentru corupţi. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie şi graţiere pentru corupţi", a susţinut Klaus Iohannis.

În ianuarie 2017, președintele Klaus Iohannis a declanșat, în conformitate cu prevederile articolul 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

Bună ziua! Vom avea referendum pe 26 mai. Este un lucru cunoscut că guvernarea pesedistă a eșuat. Mult-promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai există nici măcar pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut pe coridoarele și în sertarele ministerului de resort. Economia suferă din cauza experimentelor făcute de PSD.

Dar cel mai grav este că asaltul PSD asupra justiției nu se termină, nu se mai termină! Un asalt constant, continuu, care a început cu Ordonanța 13, care a scos sute și sute de mii de români în stradă. Acea Ordonanță 13, prin care pesediștii au vrut, dintr-o lovitură, să scape de justiție, să-și albească dosarele. Au vrut atunci să dea amnistie și grațiere.

Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare, și în continuare pesediștii își doresc amnistie și grațiere pentru corupți.

Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți!

O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernărilor pesediștilor și, între timp, știm ce vrea PSD și cum acționează. Această imensă problemă, în felul în care guvernează PSD, sunt ordonanțele de urgență, ordonanțele de urgență care se dau într-un mod, de obicei, total netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanță de urgență. Și asta se întâmplă inclusiv în domenii extrem de sensibile. PSD guvernează prin ordonanțe de urgență în zona justiției, în zona politicii penale a statului român, or acest lucru nu se poate tolera mai departe.

Este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanțe de urgență, cum este clar că trebuie introduse posibilități de contestare a acestor ordonanțe la Curtea Constituțională.

Pentru toate aceste motive, ne dăm seama că acea consultare inițială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD.

Așadar, am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului.

Așadar, voi adresa Parlamentului României o nouă consultare, care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face mai eficient și mai puternic. Referendum pe 26 mai.

Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanțe de urgență în aceste domenii - justiție, politică penală -, până când nu se exprimă poporul, până nu cunoaștem voința suverană a românilor!

Vă mulțumesc!”
 

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Comisia Europeană, despre referendumul pe tema Justiției:
Comisia Europeană, despre referendumul pe tema Justiției: "Poziția noastră este cunoscută"

Președintele Iohannis a anunțat convocarea unui referendum pe 26 mai pe tema justiției. În acest sens, Comisia Europeană a subliniat că România trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă.

Ministerul Apărării a pierdut procesul cu Iohannis. Nicolae Ciucă rămâne șeful Armatei
Ministerul Apărării a pierdut procesul cu Iohannis. Nicolae Ciucă rămâne șeful Armatei

Ministerul Apărării Naționale a pierdut procesul cu președintele Klaus Iohannis, în privința numirii lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei.

Reacția lui Dragnea la planul de organizare a alegerilor și a referendumului în secții diferite
Reacția lui Dragnea la planul de organizare a alegerilor și a referendumului în secții diferite

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial că va convoca referendum pe tema justiției odată cu alegerile pentru parlamentul european.

Dragnea: Iohannis consideră instituţiile din justiţie ca fiind în subordinea preşedintelui
Dragnea: Iohannis consideră instituţiile din justiţie ca fiind în subordinea preşedintelui

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a lansat un nou atac la adresa lui Iohannis. 

Recomandări
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat
Ministrul Sănătății anunță că se lucrează la o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

Alexandru Rafila, a declarat joi, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, că nu direcţionează pacienţi la privat.

Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE
Percheziții ale Parchetului European la instituții publice din Botoșani privind o fraudă de 160.000 € care implică fonduri UE

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca şi (România) efectuează astăzi percheziţii în mai multe locaţii.

Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai
Ghidul ANAF pentru frizeri, coafeze și manichiuriste. Ce trebuie să facă până pe 25 mai

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală, a fost publicat joi de ANAF.