Timmermans: CE urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile privind statul de drept din România

14-03-2019 21:24

Frans Timmermans

Frans Timmermans spune că în Comisia Europeană se urmăresc cu îngrijorare discuțiile din România legate de actele normative din domeniul justiției.

Prim-vicepreședintele CE spune că oficialii europeni sunt în special îngrijorați de o posibilă ordonanță de urgență care să permită revizuirea sentințelor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

De asemenea, el recomandă guvernului de la București să revină urgent asupra modificărilor aduse legislației din justiție.

”Comisia urmărește cu mare îngrijorarea evoluțiile privind statul de drept din România, inclusiv discuțiile referitoare la o posibilă ordonanță de urgență care să dea posibilitatea celor condamnați definitiv să conteste sentințele în urma deciziei Curții Constituționale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Comisia a atras atenția în repetate rânduri și la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă în justiție pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese, și să se abțină de la orice măsură care ar anula realizările obținute în ultimii ani.

Pentru a obține acest lucru, cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea trasată de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile și a expertizei oferite de instituțiile internaționale.

Comisia își reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a promova și a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre”, a afirmat Timmermans într-un răspuns către Parlamentul European, la o întrebare pusă pe această temă de copreședinta grupului Verzilor, Ska Keller.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO