Comisia Europeană cere Guvernului român să nu blocheze selecția fostei șefe a DNA la şefia Parchetului european


Ultimul update: Vineri 29 Martie 2019 15:46
Data publicarii: Vineri 29 Martie 2019 14:28
Categorie: Stiri externe
Laura Codruta Kovesi

Comisia Europeană a cerut României să coopereze pentru desemnarea procurorului-şef european. Purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, s-a referit explicit la activitatea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din justiţie.

De asemenea, Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniază că aceasta trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă.

În conferinţa de presă cotidiană a CE, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas a spus că ţara noastră ar trebui să se abţină de la luarea oricăror măsuri care ar afecta negativ progresele realizate în ultimii ani.

"Așa cum am mai menționat, Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile privind statul de drept din România.

Deși nu comentăm asupra procedurilor naționale, Comisia Europeană urmărește îndeaproape această situație, deoarece vine în contextul procedurii de selecție în curs de desfășurare a procurorului general european. Este esențial ca toți candidații să fie tratați corect în cursul acestui proces.

Prin urmare, Comisia face apel la Guvernul român și la autoritățile de la București să respecte fără abateri principiul cooperării sincere, prevăzut în Tratatul UE, în ceea ce privește procedura de selecție a procurorului-șef al Parchetului european. Toți candidații trebuie să poată parcurge toate etapele procedurii de selecție fără a fi împiedicați.

Amintim că Comisia Europeană și-a manifestat deja preocupările serioase cu privire la Secțiunea pentru cercetarea infracțiunilor din sistemul judiciar în ultimul său raport privind MCV privind independența judiciară a acestui organism", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Joi, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Potrivit unor surse judiciare, Kovesi are mai multe interdicţii, ea neavând voie să părăsească ţara şi să vorbească cu presa despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO