Colonia penitenciară unde este închis Navalnîi, "o maşinărie de înfrânt deţinuţii cei mai recalcitranţi"
Cu blocurile sale sovietice decrepite şi casele din lemn şubrede, oraşul Pokrov găzduieşte închisoarea în care Aleksei Navalnîi îşi va ispăşi pedeapsa: o colonie penitenciară descrisă ca "o maşinărie de înfrânt deţinuţii cei mai recalcitranţi".
Înconjurată cu un gard metalic cu sârmă ghimpată, colonia penitenciară nr.2 se află la periferia oraşului, lângă o uzină a gigantului american agroalimentar Mondelez, conform AFP.
"Se spune că aceasta este una dintre coloniile cele mai aspre din Rusia. Poate că din acest motiv el a şi fost transferat aici”, declară Denis, antreprenor ce refuză să-şi dezvăluie numele de familie.
Opozantul de 44 de ani, care a supravieţuit anul trecut unei tentative de otrăvire de care el acuză Kremlinul şi care a stat mai multe luni internat într-un spital în Germania, urmează să ispăşească la închisoarea din Pokrov o pedeapsă de doi ani şi jumătate.
Arestat imediat ce a revenit în Rusia, Navalnîi a fost condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare. Condamnarea lui a provocat indignare în cadrul societăţii civile ruse şi în capitale occidentale.
La Pokrov, simpatia pentru opozant este mai puţin evidentă. "Locul întemniţării lui n-are niciun fel de importanţă pentru noi: cel mai important este ca el să stea la închisoare", declară Iadviga Krîlova, o pensionară de 56 de ani.
La circa o sută de kilometri est de Moscova, Pokrov şi cei 17.000 de locuitori ai săi sunt un punct pe fostul drum al lui Vladimir (Vladimirka) ce lega Moscova de Vladimir, oraş medieval ale cărui biserici incluse în patrimoniul mondial UNESCO sunt printre cele mai vizitate din Rusia.
Înainte, oraşul marca de asemenea limita de 101 km din jurul capitalei ruse, dincolo de care autorităţile sovietice au trimis în exil numeroşi intelectuali şi disidenţi.
Tot în epoca sovietică a fost înfiinţată aici colonia penitenciară. Moştenire îndepărtată a Gulagului, sistemul concentraţionar instituit pe vremea lui Stalin, ea face astăzi parte din cele 684 de lagăre de muncă din Rusia în care se află 393.000 de deţinuţi.
Teoretic, colonia le oferă deţinuţilor posibilitatea de a munci pentru un salariu infim, care acoperă cu greu costurile de cazare care le sunt impuse. Însă sistemul este cu regularitate în vizorul unor grupuri de apărare a drepturilor omului, care denunţă condiţii aspre şi zile de muncă interminabile.
Maxim Trudoliubov, redactor la site-ul de informaţii Meduza, asigură că sistemul de colonii penitenciare este un instrument folosit de Kremlin pentru a-i înfrânge pe opozanţi şi a-i marginaliza pe critici.
"Acesta este scopul lui: fie o persoană este înfrântă psihologic, fie ea părăseşte Rusia imediat după ce îşi ispăşeşte pedeapsa. În ambele cazuri, un opozant iese din joc", explică el pentru AFP.
Severitatea sistemului este cunoscută. În 2013, Nadejda Tolokonnikova, membră a grupului contestatar Pussy Riot condamnată la doi ani de colonie penitenciară pentru că a cântat o "rugăciune punk" anti-Putin în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva "sclavagismului" din lagărul său de muncă din Mordovia, la sud-est de Moscova.
Aleksandr Kalaşnikov, directorul Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia (FSIN), a dat asigurări pentru agenţia de presă TASS că nu există "nicio ameninţare" la adresa sănătăţii lui Navalnîi, care va putea munci ca bucătar, bibliotecar sau croitor.
Însă după ce a fost anunţat locul său de detenţie, foşti deţinuţi ai coloniei penitenciare nr.2 au povestit cum se desfăşoară viaţa de zi cu zi în această colonie. Administraţia închisorii face tot posibilul pentru "a-i înfrânge psihologic pe oameni", a afirmat, la postul de televiziune al opoziţiei Dojd, Dmitri Demuşkin, om politic naţionalist care a stat acolo doi ani.
Potrivit lui Konstantin Kotov, care a ajuns în acest penitenciar pentru că a încălcat legislaţia rusă privind manifestaţiile, "această colonie este considerată ca fiind 'exemplară' şi ea reuşeşte să nu-i trateze pe oameni ca pe nişte fiinţe umane". Kotov descrie un mediu în care deţinuţii aproape că nu au timp liber şi sunt complet rupţi de lumea exterioară. Obiectivul: "de a-i menţine pe oameni sub presiune şi a-i supune", subliniază Kotov.
Rămasă fără vocea sa cea mai cunoscută, opoziţia rusă se întreabă în ce stare va ieşi Aleksei Navalnîi din închisoare şi dacă va fi în continuare gata să înfrunte Kremlinul.
"Vor exista hărţuiri şi umiliri. Scopul sistemului este să înfrângă", a declarat Marina Litvinovici, membră a unei Comisii oficiale ce monitorizează condiţiile de detenţie.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, inchisoare, aleksei navalnîi, otravire,
Dată publicare:
03-03-2021 15:16