Sancțiunile impuse Rusiei după otrăvirea lui Navalnîi. Nicio măsură nu vizează anturajul lui Putin

Dată publicare: 03-03-2021 14:03
Dată actualizare: 03-03-2021 14:03


Un prim pas în direcția corectă, dar nici pe departe suficient. În acest fel descriu comentatorii occidentali sancțiunile anunțate de americani și europeni împotriva Moscovei, drept răspuns la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Niciuna dintre măsurile luate nu vizează pe vreunul dintre oligarhii aflați în anturajul lui Vladimir Putin.

Departamentul american al Trezoreriei a impus sancţiuni împotriva a şapte înalţi responsabili ai guvernului rus, între care şeful puternicului Serviciu de Securitate al Rusiei - FSB, fostul KGB. Măsurile prevăd în special îngheţarea activelor deținute de respectivii în State și interdicţii de viză.

Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: „Comunitatea de informații a stabilit cu mare grad de certitudine că ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia au folosit un agent neurotoxic ca să-l otrăvească pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi, în august 2020.”

Ned Price, purtător de cuvânt Departamentul de Stat SUA: „SUA colaborează strâns cu cei mai apropiați aliați și parteneri din Europa ca să semnaleze răspicat că asemenea conduită este inacceptabilă. Nu o vom sprijini. Nu o vom tolera. Reiterăm apelul adresat guvernului rus de a-l elibera imediat și necondiționat pe domnul Navalnîi.”

Și Uniunea Europeană a anunțat sancţiuni la adresa a patru înalţi funcţionari ruşi, implicaţi în proceduri judiciare în cazul Navalnîi dar și printre cei responsabili de reprimarea susţînătorilor săi.

Angela Stent, profesor Universitatea Georgetown: „Secretarul de stat Blinken a participat recent, virtual, la o întălnire cu omologii săi europeni pe tema sancțiunilor împotriva Rusiei. Asta arată o schimbare de abordare față de administrația Trump, care era mult mai critică față de Europa și nu și-a coordonat politicile cu europenii, mai cu seamă în privința Rusiei.”

Și totuși, echipa lui Aleksei Navalnîi încă așteaptă ca președintele american să pună în aplicare fermitatea promisă Moscovei.

Joe Biden: „Kremlinul atacă democrațiile noastre și face din corupție o armă în încercarea de subminare a sistemului nostru de guvernare.”

The New York Times și Deutsche Welle atrag atenția că, la fel că în cazul prințului moștenitor al Arabiei Saudite, administrația Biden nu a mers, deocamdată, până la a pedepsi nucleul puterii ruse.

Colaboratorii lui Navalnîi avertizează că nimic nu se va schimba dacă nu sunt vizate sursele de bani ale regimului Putin.

Aleksei Navalnîi a fost mutat, duminică, într-o colonie penitenciară, la 200 km est de Moscova. Are de ispășit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de detenţie, denunțată unanim drept represiune politică. A fost "urarea de bun venit" acasă adresată de justiția rusa lui Navalnîi, la intpoarcerea din Germania, unde s-a refăcut după otrăvirea cu Novichok.


VIDEO PROTVPLUS.RO