CNN: Oficiali occidentali, îngrijorați că Putin are în vedere alegerile prezidenţiale din SUA în planificarea războiului

Vladimir Putin
Agerpres

Oficiali americani şi europeni de rang înalt sunt îngrijoraţi de faptul că liderul rus Vladimir Putin ia în considerare alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 în planificarea războiului său din Ucraina.

SUA nu au încă informaţii explicite despre cum gândeşte Putin sau dacă acesta prelungeşte intenţionat războiul în speranţa unei victorii a lui Donald Trump sau a republicanilor la prezidenţiale. Dar alegerile de anul viitor rămân un factor cheie despre care oficialii occidentali de top din domeniul securităţii naţionale, al informaţiilor şi al diplomaţiei consideră că va influenţa deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face şi mai puţin probabil ca războiul să se termine înainte de sfârşitul anului viitor.

Un sondaj pentru CNN realizat de SSRS și citat de news.ro, care a fost publicat vineri, a arătat că majoritatea americanilor se opun ideii ca în Congres să fie votate fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina, în condiţiile în care opinia publică este divizată în ceea ce priveşte efortul făcut de SUA în acest conflict, dacă este sau nu suficient.

Un oficial american a declarat că nu are "nicio îndoială" că Putin "încearcă să reziste" până la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu domeniul informaţiilor a declarat că "este un fel de elefant în cameră" pentru SUA, Ucraina şi Europa. "Putin ştie că Trump îl va ajuta. La fel ştiu şi ucrainenii şi partenerii noştri europeni", a declarat sursa. "Deci, chiar dacă nu am văzut nimic explicit în acest sens, trebuie să presupunem, cred, că toată lumea se gândeşte la asta", a adăugat sursa.

Un diplomat european a declarat, de asemenea, pentru CNN că europenii cred că încercarea de a prelungi războiul din Ucraina până la alegerile din SUA "este exact planul lui Putin".

Citește și
vladimir putin
Putin a promulgat legea. Toți bărbații ruși cu vârste între 18 și 30 de ani sunt vizați de modificarea legislativă
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Putin speră la o victorie a lui Trump

Oficialii care au vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului cred că Putin ar putea avea în vedere o victorie a lui Trump sau a unui alt candidat republican, în ideea că va fi un declanşator pentru ca SUA să îşi retragă sprijinul pentru Ucraina. Aceştia mai spun că faptul că Putin este cu ochii pe alegerile din SUA face şi mai important pentru Washington să menţină sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, un angajament pe care administraţia Biden continuă să îl reitereze.

Trump, care în acest moment conduce detaşat lista candidaţilor pentru nominalizarea republicană, nu s-a angajat să sprijine Ucraina în război. El a afirmat că, în calitate de preşedinte, ar putea rezolva războiul în 24 de ore şi chiar săptămâna aceasta a spus că sprijinul pentru Ucraina ar trebui să fie condiţionat de anchetele Congresului asupra lui Biden şi a familiei sale.

În timp ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a revenit asupra declaraţiilor anterioare în care numea războiul din Ucraina o "dispută teritorială", el a menţinut o politică în general anti-intervenţionistă. Republicanii din Congres au trasat, de asemenea, o linie mai dură în ceea ce priveşte finanţarea pentru Ucraina de când au preluat controlul Camerei Reprezentanţilor în acest an, preşedintele Camerei, Kevin McCarthy, sugerând la începutul acestei veri că ar intenţiona să blocheze orice efort condus de Senat de a aproba fonduri suplimentare pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

"Alegerile de anul viitor complică lucrurile, deoarece ruşii cred că au o luminiţă la capătul tunelului. Îl încurajează pe Putin să creadă că pot rezista mai mult decât americanii, deoarece sprijinul politic pentru Ucraina va fi compromis dacă Trump va câştiga", a declarat Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia.

Presiune tot mai mare asupra contraofensivei ucrainene

Viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA au pus şi mai multă presiune asupra contraofensivei ucrainene, europenii, americanii şi ucrainenii sperând cu toţii la câştiguri substanţiale ale Ucrainei pentru a avea un potenţial impact asupra calculului lui Putin înainte de sfârşitul anului viitor.

Un oficial european a declarat că, în lipsa acestor câştiguri, este de conceput că Putin va încerca să prelungească conflictul până când se vor cunoaşte rezultatele competiţiei - împiedicând, în esenţă, orice tentativă de negociere a încetării luptelor.

Această perspectivă a urgentat încercările Europei de a expedia arme tot mai puternice în Ucraina, în speranţa de a schimba impulsul de pe câmpul de luptă înainte de anul viitor.

La summitul G7 din acest an din Japonia, alegerile americane au fost subiectul unor discuţii neliniştitoare între delegaţii, a declarat oficialul. Liderii se uită la ceea ce s-ar putea dovedi a fi un factor decisiv în războiul din Ucraina. Biden a încercat să atenueze aceste îngrijorări, dar oficialii europeni consideră că până şi o cursă strânsă împotriva lui Trump este un motiv pentru Putin să încerce să prelungească conflictul până în noiembrie.

"Configurarea alegerilor din SUA va avea un efect enorm" în modul în care se desfăşoară războiul, a declarat oficialul.

În cel mai recent sondaj de opinie realizat de New York Times, Biden şi Trump sunt la egalitate, fiecare cu 43% din alegători care îi susţin.

Apropierea alegerilor din SUA este, de asemenea, şi în mintea ucrainenilor, au declarat două surse pentru CNN. Aceştia speră să obţină câştiguri pe câmpul de luptă cât mai repede, care ar putea schimba dinamica jocului mai devreme sau mai târziu.

"Ucrainenii vor să câştige sau să aibă ceva care să schimbe dinamica înainte de sfârşitul acestui an. Există tot felul de motive pentru urgenţa lor - cum ar fi faptul că ucrainenii mor în fiecare zi - dar şi alegerile prezidenţiale din SUA este unul dintre ele", a declarat Bill Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina.

Până acum contraofensiva ucraineană nu a dus la progrese majore. "A fost şi va continua să fie o luptă grea pentru ei", a declarat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, remarcând că în linii mari contraofensiva a avansat.

Ucrainenii sunt hotărâţi să obţină câştiguri pe termen scurt, iar oficialii americani sunt conştienţi de necesitatea unui sprijin susţinut, astfel încât, chiar şi după vară, Ucraina să poată continua să lupte.

Rolul discuțiilor de pace din Arabia Saudită

Arabia Saudită găzduieşte în acest weekend discuţii de pace referitoare la Ucraina, la care vor participa SUA, precum şi o serie de ţări occidentale şi în curs de dezvoltare, inclusiv China, dar nu şi Rusia.

Discuţiile vor avea ca scop dezvoltarea unor principii comune pentru a pune capăt războiului şi discutarea tipului de asistenţă de securitate de care Kievul va avea nevoie pentru a descuraja Rusia să mai atace vreodată Ucraina, au declarat oficiali americani.

"Nu privim aceste discuţii ca generând rezultate concrete la finalul lor. Scopul acestor discuţii este de a continua dialogul cu ţările din întreaga lume despre cum să obţinem o pace justă şi durabilă la sfârşitul acestui război", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller.

În timp ce Rusia nu va fi la masa discuţiilor, întrebarea despre ceea ce este dispus să facă Putin - şi dacă ar respecta chiar şi un acord de încetare a focului sau de pace - va fi pe primul loc, au declarat oficialii.

Deşi ideea unor negocieri de pace în acest moment al războiului pare prematură, oficialii americani consideră că mai mulţi factori ar putea avea un impact asupra modului în care Putin rămâne pe câmpul de luptă, inclusiv presiunea din partea Sudului global.

"Acestea sunt ţările care ar putea face o diferenţă, dacă ar exercita presiuni asupra Rusiei", a declarat un al doilea oficial american făcând referire la ţările din Sudul global, în special la ţările mai mari, precum India. Impulsionarea interacţiunii lor cu Ucraina ar fi benefică, chiar dacă orice pace negociată ar putea fi departe, a punctat oficialul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Donald Trump a fost nevoit să aștepte 20 de minute după judecătoare. Ce a făcut în acest timp
Donald Trump a fost nevoit să aștepte 20 de minute după judecătoare. Ce a făcut în acest timp

Pentru a treia oară în mai puțin de 5 luni, Donald Trump, candidatul republican favorit la prezidenţiale din 2024, a fost reținut pentru scurt timp și acuzat penal.

Putin a promulgat legea. Toți bărbații ruși cu vârste între 18 și 30 de ani sunt vizați de modificarea legislativă
Putin a promulgat legea. Toți bărbații ruși cu vârste între 18 și 30 de ani sunt vizați de modificarea legislativă

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri modificarea legislativă, aprobată anterior de ambele camere ale Parlamentului rus, care stabileşte vârsta serviciului militar obligatoriu între 18 şi 30 de ani, transmite EFE.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.