CNN:De ce o lume intreaga priveste cu admiratie catre demisia de 2 miliarde de dolari a unui bancher
Scrisoarea publicata in New York Times, in care unul dintre directorii Goldman Sachs isi executa fostii colegi, a devenit un fenomen pe internet, dar nu neaparat din motive financiare.
Editorialul a lasat o gaura de miliarde in termeni de actiuni, dar plecarea lui Greg Smith loveste in constiinta fiecarui angajat, dupa cum reiese dintr-un editorial al lui Kevin Voight de la CNN.
"Geniul din spatele demisiei de la Goldman Sachs sta in faptul ca anima fantezia de <<ia slujba asta si bag-o undeva>> ce sta in fiecare angajat" scrie Voight.
"Oamenii au o nemultumire evidenta fata de Wall Street alimentata de criza financiara si de bailout-urile platite din banii cetatenilor, dar multi nu inteleg foarte exact cum functioneaza bancile si nici de ce instrumente precum derivatele au contribuit major la situatia actuala" continua producatorul CNN.
Oricine a acumulat insa intr-un moment al carierei fantezia de a-si da demisia urcand pe birou si tinand un discurs de adio memorabil. "Un moment in genul Jerry Maguire sau Darth Vader" dupa cum scrie Voight.
Greg Smith de la Goldman nu e singurul. Insotitorul de zbor care a urlat la pasageri si a sarit din avion cu o sticla de bere in mana, angajatul Google care si-a facut praf fostul angajator intr-o scrisoare publicata pe blog-ul Microsoft sunt doar cateva exemple de asemenea gesturi din ultima perioada.
Dar, in final, in afara de respectul celor care au visat la clipe similare, demisia lui Greg Smith nu schimba nimic. Dupa lovitura de 3% de la burse, Goldman Sachs a revenit imediat cu o crestere de 2%.
"Goldman s-a pus pe sine inaintea clientilor in intreaga-i existenta" povesteste William Cohan, autor al cartii "Bani si Putere: Cum a ajuns Goldman Sachs sa conduca lumea".
Sursa: CNN
Etichete: The New York Times, goldman sachs, criza financiara,
Dată publicare:
16-03-2012 11:31