Clima Pamantului a ajuns la mana Chinei. De ce nu s-a incalzit deloc Terra in ultimii 15 ani
Nu exista nicio statistica in acest moment care sa arate un trend clar de incalzire a suprafetei Pamantului din noiembrie 1996 incoace. Asta arata datele Universitatii East Anglia. Dar oare ne explicam de ce nu au avut loc schimbari?
Toata lumea vorbeste in ultimii 10 ani despre pericolul incalzirii globale. Omenirea se invarte practic in jurul acestui subiect care genereaza numai putin de 83 de milioane de rezultate la o simpla cautare pe Google.
Academicienii de pe glob, dar mai ales cei din Statele Unite, sunt de-a dreptul frustrati pentru ca nu li s-au indeplinit predictiile despre temperaturile in crestere si despre cat de mare e pericolul de a ajunge sa fierbem pana la extinctie in propria noastra poluare, scriu intr-un articol recent patru profesori de la Universitatea din Boston.
Tototdata, acestia vin si cu raspunsul la problema "arzatoare": de ce nu se mai incalzeste Terra? Din cauza Chinei, spun specialistii.
Tara asiatica a crescut dramatic arderile de carbuni si prin asta a crescut concentratia de particule fine din atmosfera numite aerosoli de sulfat. Proprietatea acestora este de a reflecta radiatia solara, care nu mai ajunge astfel pe pamant, contracarand incalzirea care ar trebui sa se petreaca prin cresterea cantitatii de dioxid de carbon din aer.
Dar, daca asa stau lucrurile si ceea ce spun este adevarat, atunci situatia este chiar mai rea decat ne-am imaginat, scrie Forbes. Si asta pentru ca in China, la un moment dat cantitatea de sulfati eliberata in atmosfera va scadea in momentul in care populatia se va emancipa si va vrea sa respire un aer normal, sa aibe conditii mai bune de viata, de munca... Iar situatia arata ca asa ceva este pe cale sa se intample. Iar cand particulele care "tin" Pamantul mai rece vor disparea, atunci vom avea intr-adevar o mare problema cu incalzirea globala.
Realitatea s-ar putea sa fie totusi mai simpla decat atat, sau chiar mai complicata, dar un lucru este cert dupa toate aceste "descoperiri": este clar ca am supraestimat sensibilitatea planetei noastre la gazele cu efect de sera, iar modele computerizate pe care le-am construit sunt mult mai pesimiste fata de realitatea din teren.