Cipru are la dispozitie 3 zile pentru a face rost de 7 miliarde de euro. Rusia a refuzat sa ajute
In lipsa unui acord, marti, Banca Centrala Europeana va opri finantarea pentru bancile cipriote cu probleme.
Rusia a refuzat sa le sara in ajutor partenerilor din Cipru, asa ca acum greul sta pe umerii parlamentarilor, care trebuie sa decida asupra unui nou plan propus de guvern.
La insistentele partenerilor europeni, cipriotii au decis sa restructureze Banca Populara Cipriota-Laiki Bank - a doua ca marime din tara. Anuntul a starnit nemultumire printre angajatii institutiei, care se tem ca isi vor pierde locurile de munca.
Oamenii au protestat aseara pana tarziu in fata Parlamentului, incercand sa intre inauntru.
Restructurarea implica scindarea bancii in doua entitati diferite. Depozitele de pana la 100.000 de euro vor fi garantate de stat, insa nu se stie ce se va intampla in cazul celor mai mari.
Guvernul ar fi vrut sa includa in planul de salvare si fondurile de pensii, varianta respinsa fara discutii de Germania.
"Chiar daca se va gasi sau nu o solutie de salvare a Ciprului peste noapte, oricum aceasta tara va avea de pierdut pentru ca investitorii nu vor mai sta acolo si isi vor retrage banii in orice moment, atunci cand ii vor avea sau cand bancile cipriote le vor da banii. Din perspectiva noastra, ceea ce se intampla in Cipru nu ne ajuta deloc si probabil pana se vor linisti lucrurile acolo vom vedea o presiune asupra cursului de schimb", a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.
Rusia le-a refuzat cipriotilor un imprumut de cinci miliarde de euro, care ar fi ajutat guvernul sa obtina alte 10 miliarde de la Uniunea Europeana si FMI.
"Usa noastra ramane deschisa", a anuntat totusi premierul rus Dmitri Medvedev, aratand ca Rusia nu scoate din discutie cumpararea drepturilor de exploatare a zacamintelor descoperite in largul coastelor cipriote.
Banca Centrala Europeana a stabilit si un termen limita pentru incheierea unui acord intre Cipru si creditorii internationali. In lipsa unei intelegeri, incepand de marti bancile cipriote aflate in dificultate nu vor mai primi infuzii de capital, cu consecinte dezastruoase pentru sistemul bancar cipriot.
Ciprul spera sa stranga 7 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni si alte active de stat, inclusiv bunuri imobiliare ale Bisericii.