Cine sunt democrații care vor să îi fure fotoliul de președinte lui Donald Trump

Ultima actualizare: 15-01-2020 12:11
Candidati democrati
Pro TV

Șase politicieni democrați s-au înfruntat marți seara în ultima dezbatere televizată înainte ca partidul să nominalizeze candidatul pentru alegerile prezidențiale de anul acesta din SUA, relatează Reuters.

La această a șaptea dezbatere, ce a avut loc în statul Iowa, au participat cei mai puțini candidați: senatorii Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, fostul vicepreședinte Joe Biden, fostul primar din South Bend, Pete Buttigieg și omul de afaceri Tom Steyer. S-a ajuns la această situație după ce mai mulți politicieni au fost eliminați din cursă în urma rezultatelor din sondaje.

Joe Biden și Bernie Sanders sunt principalii favoriți pentru a obține nominalizarea, în condițiile în care votanții par mai interesați anul acesta să aleagă un candidat care îl poate învinge pe Donald Trump, decât unul cu interese apropiate.

O importantă tempă de discuție între principalii candidați a fost decizia de a invada Irakul, ambii candidați având un cuvânt de spus la acea vreme. Sanders a fost unul dintre puținii membri ai congresului care au votat împotriva declanșării războiului, în timp ce Biden, care era senator la vremea aceea, a votat pentru.

Biden a recunoscut că a fost o decizie greșită, însă și-a apărat opțiunea de vot din acel moment, susținând că la vremea respectivă era convins că administrația George W. Bush încerca să acționeze în interesul SUA și să evite un război.

Pe de altă parte, Sanders a comentat că Biden ar fi trebuit să își dea seama încă de la început că administrația Bush nu prezenta situația în mod transparent.

Un alt subiect a fost informația publicată de CNN potrivit căreia 
Bernie Sanders i-ar fi spus senatoare Elizabeth Warren în timpul unei întâlniri din 2018 că nu crede că o femeie ar putea să câștige alegerile prezidențiale de anul acesta. Sanders a negat aceste informații.

"Nu am spus asta și nu vreau să pierd foarte mult timp pe această temă, pentru că asta vrea Donald Trump, poate și o parte a presei", a spus Bernie Sanders.

Warren nu a fost de acord cu opinia contracadidatului său și a spus că cei patru politicieni bărbați aflați pe scenă în acel moment au pierdut 10 alegeri, în timp ce ea și senatoare Amy Klobuchar nu au pierdut niciodată o rundă de alegeri.

Ultimul sondaj de opinie efectuat la nivel național îl plasează pe Joe Biden ca favorit pentru a intra în cursa finală pentru alegerile prezidențiale, cu 27% din voturile alegătorilor. Pe locul al doilea se află Bernie Sanders, cu 19%, urmat de Elizabeth Warren cu 16%.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO