Cine sunt ”bancherii oculţi” ai Statului Islamic
Franţa a identificat între 150 şi 200 de ''bancheri oculţi'' ai grupării Stat Islamic, în principal în Liban şi în Turcia, a indicat marţi Tracfin, serviciul Ministerului Economiei însărcinat cu lupta împotriva finanţării terorismului.
''Am lucrat la identificarea unui număr cuprins între 150 şi 200 de colectori, localizaţi în principal în Liban şi în Turcia'', a afirmat directorul Tracfin, Bruno Dalles, în cadrul prezentării în faţa presei a raportului pe 2016 al serviciului său privind ''riscurile spălării de bani şi capitaluri şi ale finanţării terorismului'', relatează Agerpres, citând AFP.
''Aceşti bancheri oculţi ai Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) primesc fonduri, care sunt în mod clar destinate grupării, pentru a-i permite să funcţioneze în continuare'', a precizat Dalles, subliniind că miza pentru Tracfin este de acum înainte de a-i localiza pe noii colectori de fonduri ai Statului Islamic, care depinde din ce în ce mai mult de finanţarea externă.
''Există o adevărată miză strategică odată cu prăbuşirea Daesh, pentru a încerca să aflăm unde sunt localizaţi viitorii colectori, pentru a încerca să dăm de urma viitoarelor metastaze ale Daesh'', a adăugat Dalles.
Pe măsură ce jihadiştii pierd teren în Irak şi Siria, ei sunt privaţi şi de ''prima lor sursă de finanţare'', precum ''prăzile de război'' sau ''extorcarea populaţiilor'', şi încearcă ''să compenseze parţial aceste pierderi de venituri prin recurgerea, în continuare susţinută, la finanţări externe'', a indicat raportul Tracfin.
Tracfin supraveghează de asemenea ''sprijinul mai tradiţional'' pentru organizaţia jihadistă, cum este cel din partea unor instituţii umanitare şi culturale, a explicat directorul Tracfin.
''Activitatea noastră constă în principal în reperarea unor semnale sigure de radicalizare şi de comportament din punct de vedere financiar'', a explicat Dalles, subliniind că sumele sunt adesea mici.