Cine este Rasmus Paludan, extremistul care conduce mișcarea „Linia Dură“ și creează haos în Suedia

Ultima actualizare: 18-04-2022 13:33
Rasmus Paludan
Shutterstock

Rasmus Paludan a fost în centrul atenției în ultimele zile, după ce mai mulți manifestanți care i se opun au atacat poliția în centrul Suediei.

Politicianul danez este liderul partidului Stram Kurs (Linia Dură), o mișcare anti-imigrație și anti-Islam, conform The Guardian.

Vineri (15 aprilie), mai mulți protestatari care criticau intenția grupului său de extremă dreaptă de a arde un Coran la Örebro, în centrul Suediei, au atacat poliţia.

Conform autorităţilor, manifestanții au cauzat rănirea a cel puţin nouă dintre poliţişti, potrivit AFP.

Cine este Rasmus Paludan?

Paludan face în prezent un turneu în Suedia, vizând cartiere cu comunități mari de musulmani. La fiecare miting, acesta arde un Coran.

În iunie 2020, Paludan a primit o lună de închisoare pentru o serie de delicte, inclusiv rasism, după ce a postat filmulețe anti-Islam pe paginile de rețele de socializare ale partidului său, conform BBC. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani a mai primit la momentul respectiv o interdicție de trei ani de la practicarea meseriei sale de avocat în domeniul penal.

În septembrie 2020, acesta a primit interdicție de a intra în Suedia pentru doi ani, iar o lună mai târziu nu a fost lăsat să intre pe teritoriul Germaniei după ce și-a exprimat intenția de a organiza o demonstrație controversată în Berlin.

În noiembrie același an, acesta a fost deportat de Belgia și i-a fost interzis intrarea pe teritoriul țării pentru mai bine de un an, după ce a plănuit să ardă un Coran într-o zonă în principal populate de musulmani. Și Franța l-a deportat în aceeași săptămână din cauza unor intenții similar în Paris, potrivit BBC.

Promisiunile făcute de Paludan în alegerile parlamentare din Danemarca în 2019

Cu un an înainte, acesta mai primise o sentință la închisoare cu suspendare pentru rasism. De asemenea, conform TRT World, acesta a ars un Coran, înfășurându-l în șuncă - carnea de porc fiind interzisă în religia musulmană.

La alegerile parlamentare daneze din 2019, partidul lui Paludan a promis că ar interzice Islamul și ar deporta toți musulmanii din Danemarca.

În filmulețe postate pe internet, Paludan a făcut comentarii peiorative la adresa musulmanilor, dar s-a apărat spunând că a respectat tradiția daneză de libertate de exprimare.

Curtea de justiție l-a găsit însă vinovat de defăimarea unei femei din Somalia la un miting, unde acesta ar fi sugerat că era prostituată, conform presei daneze citată de BBC.

Tatăl lui Paludan, jurnalistul cultural suedez Tomas Polvall, a scris în 2019 pentru ziarul suedez Kristianstadsbladet că opinia sa politică „diferă radical de a lui Rasmus“.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO