Cine este Halla Tomasdottir, femeia de afaceri care a câștigat alegerile prezidențiale din Islanda
Femeia de afaceri Halla Tomasdottir a fost aleasă preşedintă a Islandei, potrivit rezultatelor definitive de duminică, învingând-o pe fosta şefă a guvernului Katrin Jakobsdottir, considerată prea angrenată în politică pentru acest post.
Katrin Jakobsdottir, în vârstă de 48 de ani, şi-a recunoscut înfrângerea duminică, felicitând-o pe Halla Tomasdottir, în vârstă de 55 de ani.
Halla Tomasdottir (foto articol) a obţinut 34,3% din voturi, faţă de 25,5% Katrin Jakobsdottir, care a demisionat în aprilie din postul de premier al unui guvern stânga-dreapta pentru a participa la scrutinul prezidenţial.
Aceste rezultate s-au soldat cu un rezultat mai bun decât era prevăzut pentru Halla Tomasdottir, care a fost pe locul al doilea la alegerile prezidenţiale din 2016, iar sondajele o creditau cu un sprijin apropiat de al rivalei sale.
Fondatoare a Audur Capital, o societate de investiţii creată în 2007 pentru a promova valorile feminine în sectorul financiar, Halla Tomasdottir este directoarea generală a The B Team, o organizaţie cu scop nelucrativ creată de miliardarul britanic Richard Branson pentru a promova în afaceri pratici care să respecte valori umanitare şi care protejează mediul, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ea va fi cea de a doua femeie care ocupă funcţia de preşedinte în Islanda. În 1980, Vigdis Finnbogadottir a devenit prima femeie aleasă democratic în lume în postul de şefă a statului.
Preşedintele ocupă o funcţie preponderent onorifică în Islanda, republică parlamentară, dar este garantul respectării Constituţiei şi al unităţii naţionale. Şeful statului are drept de veto asupra textelor parlamentare şi le poate supune unui referendum.
"Mi se pare că Halla Tomasdottir va deveni viitoarea preşedintă a Islandei", a declarat Katrin Jakobsdottir la televiziunea naţională RUV după anunţul primelor rezultate. "O felicit şi ştiu că va fi o bună preşedintă", a mai spus ea.
Halla Tomasdottir a declarat la rândul ei duminică dimineaţă cotidianului Morgunbladid că se simte "incredibil de bine". "Ştiu că nu s-a terminat, atâta timp cât nu s-a terminat. Deci încerc doar să rămân calmă şi să respir", a adăugat ea.
Nicio temă nu a predominat în timpul campaniei. În Islanda, ţară de 380.000 de locuitori, candidaţi se prezintă în mod tradiţional drept independenţi la acest scrutin, fără afiliere la un partid. Orice cetăţean care reuneşte 1.500 de semnături poate candida.
Katrin Jakobsdottir a fost percepută un timp ca favorită printre cei 13 candidaţi la alegerile de sâmbătă.
Şefă Mişcării Verde de Stânga din 2013 şi până la alegerile prezidenţiale, ea a fost apreciată pentru modul în care a gestionat situaţia în timpul erupţiilor vulcanice care s-au succedat în peninsula Reykjanes din decembrie.
Halla Tomasdottir, care îşi începe mandatul pe 1 august, îi urmează fostului preşedinte foarte popular Gudni Johannesson, în post din 2016, care a decis să nu mai candideze.