Cine e Keith Nelson, al cincilea deținut executat în SUA în 2 luni. Ce a făcut înainte de injecția letală

Ultima actualizare: 29-08-2020 17:45
SUA îl execută pe Keith Nelson, a cincea execuţie federală în două luni
The Kansas City Star

Keith Nelson, în vârstă de 45 de ani, a fost executat, vineri, în Statele Unite, pentru uciderea unei fetițe de 10 ani, aceasta fiind a cincea execuţie federală în două luni.

Lui Keith Nelson i s-a administrat o injecţie letală, în camera de execuţie a Departamentului Justiţiei de la Terre Haute, în Indiana, el fiind declarat mort la ora locală 16.32 (23.30, ora României).

Deținutului i s-a administrat o doză mortală de pentobarbital, folosit în general la anestezie, în pofida unei hotărâri a justiţiei potrivit căreia injecţiile letale încalcă legea americană, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Potrivit kansascity.com, Nelson nu a răspuns nimic atunci când un oficial al închisorii l-a întrebat dacă vrea să spune ceva înainte de a primi injecția letală. Oficialul a așteptat 15 secunde pentru un răspuns, după care i-a adminitrat substanța. 

 

Nelson a fost condamnat la moarte în 2003, fiind găsit vinovat pentru răpirea unei fete de 10 ani care se plimba pe role în faţa casei, în statul Kansas. El a violat-o şi apoi a strangulat-o, după care a abandonat cadavrul în statul vecin Missouri.

În Statele Unite, crimele sunt judecate în general de tribunale de la nivelul statelor, însă justiţia federală se ocupă de cazuri grave sau, ca în cazul de faţă, implicând mai multe jurisdicţii.

Justiţia federală condamnă rar la pedeapsa cu moartea şi execută şi mai rar condamnaţii.

Din 1988 în 2003, trei condamnaţi au fost executaţi la nivel federal, iar după aceea niciunul, timp de 17 ani.

Însă Guvernul lui Donald Trump, un susţinător înfocat al pedepsei cu moartea, care speră să obţină al doilea mandat la 3 noiembrie printr-un discurs al fermităţii, a hotărât în urmă cu un an să reia execuţiile federale.

În urma unor întorsături juridice, el a reuşit, iar din iulie execuţia lui Keith Nelson este a cincea, după execuţia, miercuri, a unui amerindian, Lezmond Mitchell, acuzat tot de crimă, în pofida opoziţiei naţiunii navajo.

Administraţia Trump se poate lăuda, astfel, că a executat în două luni mai mulţi condamnaţi decât administraţiile americane din ultimii 57 de ani.

Pedeapsa cu moartea se află în declin în Statele Unite, unde doar o mână de state - din Sud - mai recurg la ea. În 2019 au avut loc în total 22 de execuţii, iar de la începutul anului au fost executaţi 12 condamnaţi.

Potrivit unor sondaje, susţinerea pedepsei cu moartea a scăzut în rândul populaţiei americane, însă rămâne puternică în rândul alegătorilor republicani.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO