Christine Lagarde, gasita vinovata de neglijenta de Curtea de Justitie din Franta. Cum este afectata sefa FMI de decizie
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este vinovat de neglijenta, in dosarul de arbitraj care dateaza din perioada in care oficialul ocupa postul de ministru de Finante.
Avocatul lui Christine Lagarde a informat ca va face apel la decizia Curtii de Justitie a Republicii Franceze, desi judecatorii nu au condamnat-o la inchisoare sau la plata vreunei amenzi in acest caz, relateaza Agerpres.
Curtea de Justitie a Republicii Franceze este singura instanta abilitata sa ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise in timpul mandatului lor. In timpul procesului, care s-a tinut saptamana trecuta, Christine Lagarde si-a luat concediu de la FMI, institutie financiara la varful careia a fost confirmata pentru un nou mandat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nici Christine Lagarde si nici FMI nu au putut preciza care vor fi consecintele asupra carierei sale in cazul unei eventuale condamnari.
Fostului ministru de Finante i se reproseaza ca a recurs la un arbitraj privat, in loc sa mearga in justitie, pentru un litigiu intre omul de afaceri Bernard Tapie si Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzactie ce a avut loc in 1993, cand Tapie a vandut bancii franceze participatia pe care o detinea la producatorul german de imbracaminte si echipamente sportive Adidas. Mai tarziu, banca a vandut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a inceput o actiune in justitie, sustinand ca a fost fraudat.
In urma judecarii cazului intr-o comisie de arbitraj, Tapie a obtinut de la stat despagubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decat ar fi putut primi in justitie.
Predecesorul lui Christine Lagarde, francezul Dominique Strauss Kahn, a renuntat in 2011 la conducerea FMI, in urma acuzatiilor de agresiune sexuala. Un alt fost presedinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, este in prezent judecat pentru deturnare de fonduri in perioada in care a fost director al bancii spaniole Bankia.