FMI critica Fiscul din Romania. "O inspectie dureaza jumatate de an, in alte tari dureaza o zi sau mai putin"

inspectie ANAF intr-un centru comercial

Expertii Fondului Monetar International sustin ca activitatea ANAF nu e tocmai eficienta, cel putin in cazul marilor contribuabili.

Directia Mari Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) nu reuseste sa isi atinga scopul, acela de a reduce decalajul dintre taxele datorate si cele incasate, din cauza faptului ca risipeste resurse pe activitati care aduc putini bani la buget, sau pe controale solicitate de alte institutii, inclusiv Curtea de Conturi, reiese din "Raportul de asistenta tehnica privind Imbunatatirea Administrarii Riscului de Conformare pe care il prezinta Marii Contribuabili", intocmit de Fondul Monetar International.

"Este foarte probabil ca eforturile ce se fac (in cadrul DMC-n.r.) sa nu aiba un impact prea mare asupra gap-ului fiscal, daca acest impact exista. (...) Resursele de control irosite pe inspectii neproductive sunt enorme", se mentioneaza in raportul citat. Printre cauzele care genereaza aceasta situatie se numara faptul ca aproximativ 46% din resursele anuale de control ale DMC sunt utilizate pentru rambursari de TVA, rezultate semnificative obtinandu-se in doar 10% din inspectiile efectuate.

"In administratiile fiscale avansate, controlul rambursarilor de TVA ocupa un procent foarte mic din resursele DMC (sub 5%). Analiza de risc si ierarhizarea dupa prioritati ar trebui sa directioneze activitatile de control catre acele deconturi de TVA cu optiune de rambursare ce prezinta riscuri majore. Resursele economisite ar trebui sa fie utilizate pentru controlul unor aspecte ce prezinta o mai mare semnificatie din punct de vedere al asigurarii unor fluxuri de venituri majore", se subliniaza in raportul FMI.


In plus, institutia internationala remarca faptul ca timpul utilizat la fiecare inspectie este prea mare in comparatie cu standardele internationale. "In Romania, o inspectie de rambursare de TVA la un mare contribuabil dureaza in medie jumatate de an, in timp ce in administratiile avansate astfel de inspectii dureaza o zi sau chiar mai putin. Se afirma ca principalele motive pentru durata atat de mare a inspectiilor sunt atentia sporita acordata activitatilor de control fiscal ale ANAF de catre Curtea de Conturi, conjugata cu faptul ca inspectorii pot fi trasi personal la raspundere pentru orice discrepanta de impozite si taxe neidentificata in timpul inspectiilor", se mai noteaza in raport.

Citește și
Becali ANAF
"Lista rusinii" si efectele publicarii de catre ANAF: 60.000 de romani si-au achitat darile. Noul top al datornicilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Totodata, FMI sustine ca o treime din resursele anuale de control sunt folosite spre a efectua controale la solicitarea Curtii de Conturi, a altor parti din ANAF si a altor autoritati. "Aceste controale genereaza adeseori rezultate foarte modeste. Se spune ca eforturile sunt de multe ori concentrate pe 'gasirea ultimului leu", se mai arata in raport. Conform documentului, restul de 20% din resursele anuale de control sunt concentrate in principal pe planuri de control elaborate "de jos in sus" (desi Centrala ANAF are o contributie mica la aceste planuri). In plus, nu exista o abordare strategica, iar rezultatele sunt deci slabe.

De asemenea, FMI recomanda Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sa modifice criteriile de selectie a contribuabililor administrati de Directia Mari Contribuabili astfel incat principalul criteriu sa fie nivelul cifrei de afaceri, si sa asigure salarii competitive angajatilor cheie.

"Repartizarea contribuabililor la DMC se realizeaza incorect. DMC se straduieste sa administreze 2.392 de contribuabili ce genereaza sub 50% din veniturile fiscale totale colectate de ANAF. O selectare mai buna (bazata pe cifra de afaceri a contribuabililor) ar genera 1.200 - 1.400 de contribuabili la DMC, ce ar insuma pana la 60% din veniturile totale. (...) Criteriile ar trebui sa se aplice contribuabililor din intreaga tara si ar trebuie sa reprezinte principalul mecanism de a stabili daca un contribuabil este in portofoliu sau in afara lui', se subliniaza in raportul citat.

In plus, pe termen scurt, FMI sustine ca ANAF ar trebui sa mentina sau chiar sa majoreze numarul de angajati ai DMC, chiar daca prin aplicarea noilor criterii populatia administrata de DMC (angajatii companiilor din portofoliu -n.r.) s-ar putea reduce semnificativ. "Chiar daca aceasta populatie se va reduce, importanta ei, din punct de vedere al veniturilor ce trebuie protejate, va creste", se mentioneaza in documentul citat.

Totodata, personalul Directiei ar trebui instruit prin cursuri de pregatire profesionala, inclusiv prin programe de schimb cu administratiile fiscale avansate. FMI considera ca este vital ca personalul DMC sa fie foarte bine pregatit, ca sa poata face fata omologilor lor din firmele de contabilitate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Razie economica in complexul comercial Dragonul Rosu. In doar 4 zile, agentii fiscali au dat amenzi de 1,67 milioane de lei
Razie economica in complexul comercial Dragonul Rosu. In doar 4 zile, agentii fiscali au dat amenzi de 1,67 milioane de lei

Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au aplicat amenzi de 1,67 milioane de lei in complexul comercial Dragonul Rosu din Bucuresti, in doar 4 zile.

"Lista rusinii" si efectele publicarii de catre ANAF: 60.000 de romani si-au achitat darile. Noul top al datornicilor

Lista rusinii publicata in luna mai de ANAF a facut minuni pentru buget, sustin autoritatile.

Fiscul NU nu mai vrea datele personale ale celor care cumpara cu cardul. Ce prevede proiectul unei hotarari de Guvern
Fiscul NU nu mai vrea datele personale ale celor care cumpara cu cardul. Ce prevede proiectul unei hotarari de Guvern

Ministerul Finantelor si ANAF au anuntat ca iau in considerare modificarea prevederilor dintr-un proiect de hotarare de Guvern, potrivit carora Fiscul ar fi urmat sa primeasca toate datele disponibile despre detinatorul unui card.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.