Chipul unui pompier care a stins un incendiu la minus 45 de grade
Frigul polar se mută din centrul Statelor Unite către Nord-Est, unde va afecta oraşe ca New York şi Boston. Până acum, a lăsat în urmă un bilanţ teribil: 21 de morţi.
În plus, gerul brutal a ţinut milioane de oameni prizonieri în case. Mai aproape de noi, ninsorile s-au reinstalat în Germania şi chiar în Marea Britanie.
Imaginea acestui pompier, la capătul unei intervenţii, ilustrează cum nu se poate mai bine frigul extrem, care a pus stăpânire pe Statele Unite. A stins un incendiu la minus 45 de grade, potrivit CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Chicago au fost minus 30 de grade Celsius, iar spărgătoarele de gheaţă şi-au făcut cu greu drum pe un râu transformat în patinoar. Tot în statul Illinois, însă în orăşelul Rockford, termometrele au indicat minus 34 de grade Celsius, un record absolut de la începerea măsurătorilor.
Don Dale, CBS News: "E atât de frig în zona Midwest, încât un chirurg din Minneapolis spune că vin oameni cu degerături de gradul IV, unde rana a ajuns până la os."
Polul frigului a fost însă orăşelul Cotton, din Minnesota, unde mercurul a indicat -48 de grade Celsius. Tot în Minneapolis a fost filmată şi o cascadă îngheţată.
Localnica: "E frig de îmi îngheaţă genele, însă e o imagine frumoasă."
O femeie din Iowa a aflat cât de repede îi poate îngheţa părul dacă iese din casă cu el ud.
Frigul muşcător aduce şi alte probleme. Pentru că rezervele de gaze se împuţinează pe zi ce trece, autorităţile le-au cerut locuitorilor să reducă, pe cât posibil, consumul astfel încât în case să fie 18 grade. Cei care pot, se "refugiază" în zone ceva mai calde.
A fost atât frig încât a îngheţat şi... iadul. Adică un orăşel din Michigan numit Hell.
Între timp, valul de frig începe să se aşeze şi peste nord-estul Statelor Unite. În statul New York, o furtună, care a adus un strat de jumătate de metru de zăpadă, a lăsat loc gerului arctic.
Culmea este că, săptămâna viitoare, multe dintre peisajele îngheţate în aceste zile se vor topi la temperaturi primăvăratice de 26 de grade Celsius, în unele locuri.
Marea Britanie se pregăteşte şi ea de câteva zile de iarnă în toată regula. Ninsori abundente şi temperaturi extrem de scăzute au provocat haos pe şosele şi pe căile ferate.
Zăpezile şi poleiul au continuat şi vineri. Avertizările pentru vreme rea sunt valabile şi în vestul Londrei, unde s-au depus, pe alocuri, şi 14 centrimetri de zăpadă. Iar în Germania, oraşul Koln a fost paralizat de o ninsoare neobişnuit de abundentă.
În acest timp, în Australia a fost cea mai călduroasă luna ianuarie de când au început măsurătorilor, în 1910. Temperatura medie a lunii a trecut de 30 de grade Celsius şi numeroase oraşe au înregistrat zile în şir peste 45 de grade Celsius.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!