Chinezii, acuzati ca nu stiu cum sa se comporte in avion. Scandalurile lor ajung sa puna in pericol securitatea zborului
Ca si economia, industria transporturilor aeriene din China e in plin avant. Se estimeaza ca, in cel mult 20 de ani, China va depasi Statele Unite si la acest capitol.
Problema e ca numerosi pasageri, mai ales noii imbogatiti, nu stiu cum sa se comporte cand devin pasageri de avion. Iar scandalurile pe care le fac provoaca ajung sa puna in pericol chiar securitatea zborului.
Incaierare in avion, in plin zbor; bataie in zona controalelor de securitate de la aeroport sau la ghisee. Retelele de socializare din China sunt pline de asemenea filmulete.
Luna trecuta, un tanar i-a injurat pe membrii echipajului si a amenintat ca arunca avionul in aer. Prietena lui a azvarlit un pahar cu apa fierbinte in fata unei stewardese. Sapatamana trecuta, pasagerii au deschis cu forta usile unui avion pentru evacuarea de urgenta. Se infuriasera pentru ca au fost tinuti la bord ore in sir, din cauza vremii nefavorabile.
"Accesele de furie si comportamentul reprobabil al pasagerilor nu sunt incidente izolate in China. De fapt, e atat de rau incat guvernul a scos brosuri cu regulile de comportament ale unui calator civilizat" relateaza CNN.
In China, sa faci scandal si sa revendici zgomotos ce crezi ca ti se cuvine tine de "obiceiul locului". Problema e ca obraznicia turbulenta, afisata mai ales de noii imbogatiti, poate deveni o amenintarea majora pentru un avion in zbor.
Si numerosi pasageri cu stare n-au deprinderea rabdarii, nu stiu sa accepte anumite probleme care pot aparea din cauza aglomeratiei sau conditiilor meteo nefavorabile.
"O populatie nepregatita si un sistem care este prin el insusi enervant. Cand le combini, iata rezultatele!", a explicat Jim Fallows, autor "China aeropurtata".
E adevarat ca aeroporturile Chinei sunt extrem de aglomerate. In plus, controlorii de trafic sunt in marea lor majoritate militari, iar traficul civil este subordonat, de multe ori, zborurilor cu caracter militar.