China transmite clar care este poziția sa față de războiul din Ucraina. Mesajul diplomației de la Beijing
Beijingul "a fost întotdeauna de partea păcii şi a dialogului", i-a transmis diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, fost ministru de externe, şefului diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, potrivit EFE.
Ministerul de Externe chinez a precizat duminică seara, într-un comunicat, că la această întâlnire, care a avut loc sâmbătă,Wang Yi - directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), i-a transmis lui Dmitro Kuleba că Beijingul 'a subliniat întotdeauna necesitatea de a promova pacea şi dialogul'.
Wang, care în virtutea poziţiei sale se situează peste ministrul de externe chinez, a afirmat că ţara sa este "este dispusă să lucreze cu comunitatea internaţională pentru a evita deteriorarea şi mai mult a situaţiei".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
China şi Ucraina, a afirmat înaltul responsabil chinez, sunt "parteneri strategici" şi i-a mulţumit Kievului pentru "aderarea sa la principiul unei singure Chine", exprimându-şi totodată speranţa că relaţiile dintre cele două ţări "se vor dezvolta într-un mod constant" şi de acum înainte.
La rândul său, Dmitro Kuleba a declarat că "nicio ţară nu speră să ajungă la pace atât de mult ca Ucraina" şi că guvernul său "acordă o mare importanţă statutului internaţional şi influenţei importante a Chinei", potrivit comunicatului Ministerului de Externe chinez.
"Sper că China va continua să joace un rol constructiv", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene.
În cadrul intervenţiei sale la Conferinţa de securitate de la Munchen, Wang a declarat: "Acesta (conflictul din Ucraina) nu se poate rezolva prin soluţii simple. Trebuie să ne gândim la un cadru de lucru, iar Europa trebuie să se gândească la ce fel de rol autonom şi strategic poate juca. Oricât de dificilă ar fi situaţia, nu putem înceta să căutăm pacea."
Potrivit înaltului oficial chinez, de când "criza" din Ucraina a început anul trecut, China a sugerat ca Rusia şi Ucraina "să se aşeze împreună la masa" tratativelor pentru a găsi o "soluţie politică'" la conflict, potrivit Agerpres.
De la invazia rusă în Ucraina, China a menţinut o poziţie ambiguă, pe de o parte făcând apel la respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", inclusiv a Ucrainei, pe de alta cerând să se acorde atenţie 'preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor', referindu-se la Rusia.
Comunitatea internaţională a solicitat în mod repetat gigantului asiatic să se folosească de bunele sale relaţii cu Moscova pentru a media conflictul (din Ucraina).