China avertizează SUA, după ce Joe Biden a promis că va apăra Taiwanul în cazul unui "atac fără precedent"
Beijingul a lansat un avertisment către Statele Unite, după ce președintele Joe Biden a promis că va apăra Taiwanul în cazul unui "atac fără precedent" din partea Chinei.
China a ripostat către președintele american Joe Biden, în legătură cu o promisiune pe care liderul de la Washington a făcut-o, duminică, potrivit căreia SUA vor apăra Taiwanul autonom în cazul în care Beijingul va lansa o invazie, informează Politico.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat, luni, că remarcile lui Biden "încalcă grav angajamentul pe care SUA și l-a asumat de a nu susține independența Taiwanului".
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Ar apăra forțele americane insula?", a fost întrebat Biden la televiziunea americană, într-un interviu publicat duminică seara. "Da, dacă, de fapt, ar avea loc un atac fără precedent", a răspuns președintele.
China a depus o plângere oficială în cazul SUA
Comentariul a fost cel mai lipsit de ambiguitate de până acum al lui Biden cu privire la politica americană față de Taiwan, care a fost mult timp guvernată de Legea privind relațiile cu Taiwanul și de doctrina "ambiguității strategice" - ideea că SUA ar rămâne intenționat neangajante în ceea ce privește apărarea Taiwanului.
Mao Ning a declarat că Beijingul a depus o plângere oficială în cazul SUA, în legătură cu comentariile lui Biden, afirmând că țara condusă de Xi Jinping este "puternic nemulțumită", adăugând că declarațiile președintelui american au trimis un "semnal grav eronat forțelor separatiste de independență taiwaneze".
La începutul acestei luni, China a avertizat cu privire la "contramăsuri" după ce guvernul american a aprobat vânzări de arme în valoare de peste 1 miliard de dolari către Taiwan.
China consideră că Taiwanul, cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o unească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).
În şapte decenii, armata comunistă nu a reuşit niciodată să cucerească insula, care a rămas sub controlul Republicii Chineze - regimul care a condus cândva China continentală şi în prezent conduce doar Taiwanul.
Joe Biden a enervat Beijingul
În interviul său, preşedintele Statelor Unite a mai subliniat că nu este pe cale "să încurajeze" insula să-şi declare independenţa oficială. "Este decizia lor", a declarat el.
Joe Biden a enervat deja Beijingul afirmând la sfârşitul lui mai că Statele Unite vor interveni militar pentru a sprijini Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste. Ulterior, el a făcut un pas înapoi, afirmându-şi ataşamentul faţă de "ambiguitatea strategică".
Pe de altă parte, Washingtonul aplică o "politică a unei singure Chine": Statele Unite recunosc oficial un singur guvern chinez, cel de la Beijing.