China a anunţat că nu vrea să ia parte la conflictul din Ucraina
În cel mai categoric mesaj transmis până acum, China a anunţat că nu vrea să ia parte la conflictul din Ucraina. Declaraţia aparţine ministrului chinez de Externe, care a făcut apel la Europa şi la Rusia să se aşeze la masa negocierilor.
Deși Ucraina arată ca într-un film despre sfârșitul lumii, responsabilii de la Kiev anunță că discuțiile cu rușii au înregistrat unele progrese, după ce Moscova a renunțat la ultimatumuri. Negocierile vor fi reluate marți.
Oficialii ucraineni susțin că, în contactele din ultimele zile, rușii ar fi schimbat tonul, iar Kievul se aşteaptă la rezultate concrete în următoarele zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mykhailo Podolyak, şeful echipei ucrainene de negocieri cu Rusia: „Cerințele noastre sunt foarte clare: retragerea forțelor rusești, încetarea focului, condiții care nu sunt negociabile pentru noi. Abia apoi putem discuta despre relațiile bilaterale și despre un acord politic. Rusia deja începe să înțeleagă și discuțiile au devenit constructive.”
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „(Putin) cu siguranță nu vrea să trimită doar un mesaj. Cu siguranță se gândește la ocupația Ucrainei. Și cu siguranță are opțiuni diplomatice la dispoziție, dar e clar că nu vrea să le ia în considerare.”
În tot acest timp, continuă și demersurile occidentalilor. Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele turc Recep Taip Erdogan, care şi-a asumat rolul de mediator în actuala criză.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „Ne vom continua cu fermitate eforturile pentru un armistiţiu permanent.”
Pe de altă parte, surse de la Washington susţin că Rusia ar fi cerut Chinei tehnică de luptă, rachete dar și rații alimentare pentru soldați. Beijingul a negat cu vehemență că ar fi primit vreo solicitare din partea Moscovei. O delegație americană s-a întâlnit luni la Roma cu una chineză, pentru a lămuri situația.
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: „Au fost șapte ore de discuții intense, care subliniază gravitatea momentului. Dacă (Beijingul) vă oferi asistență militară sau de altă natură, înseamnă că încalcă sancțiunile, oferă susținere pentru efortul de război (al Rusiei), iar asta va atrage consecințe serioase. (China) înseamnă doar 15 sau 20 de procente din economia lumii. Statele G7 reprezintă peste 50%. Așa că avem o serie de instrumente la dispoziția noastră.”
Ministrul de externe chinez a declarat, în cadrul unei discuții cu omologul său spaniol, că Beijingul nu e parte a conflictului și nu dorește să fie afectat de sancțiuni.
Un lucru e cert: după ce au apărut informații că Rusia a cerut ajutorul Chinei, companiile chinezești au pierdut 2,1 de trilioane de dolari la bursa din Hong Kong, cea mai mare cădere din 2008 încoace.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: negocieri, razboi in ucraina, războiul din Ucraina,
Dată publicare:
15-03-2022 13:28