Europa comemoreaza 70 de ani de la debarcarea din Normandia. 20 de sefi de stat si de guvern participa la ceremonii
Este sarbatoare mare astazi in Franta. 20 de sefi de stat si de guvern, printre care Barack Obama, Angela Merkel si Vladimir Putin, participa la ceremoniile dedicate debarcarii trupelor aliate in Normandia.
Liderilor politici lor li se vor alatura opt mii de veterani ai operatiunii "Overlord", punct cheie in victoria aliatilor asupra Germaniei naziste. Ceremoniile incep cu un discurs al presdintelui Francois Hollande si le puteti urmari in direct, pe tot parcursul zilei, pe www.stirileprotv.ro.
Mii de localnici si turisti, s-au strans inca de aseara pe plajele unde a avut loc debarcarea, pentru a admira un foc de artificii. Aproape de miezul noptii, coastele Normandiei au fost luminate de un maretz foc de artificii, simbol al bataliilor care s-au dat aici, in urma cu sapte decenii. Spectacolul a durat 15 minute si i-a incantat pe curiosii stransi de-a lungul celor 80 de kilometri de uscat, intre "Sword Beach", in est, si "Utah Beach", in vest.
Premierul David Cameron s-a intalnit aseara cu veteranii britanici, la muzeul dedicat bataliei pentru cucerirea "Pegasus Bridge", primul pod care a cazut in mainile trupelor aliate. Pe tot parcursul serii, vazduhul a fost plin de parasutisti britanici, americani, canadieni, si chiar rusi, care au refacut traseul din 1944. Toti ochii au fost atintiti insa asupra unui om care se afla la al doilea zbor pe aceasta ruta, veteranul scotian Jock Hutton, care in ciuda celor 89 de ani a trecut fara emotii de zborul in tandem. "Am fost relaxat, insa de-abia asteptam sa sar din avion", a spus la final Hutton.
In noaptea de cinci spre sase iunie, 1944, 156 de mii de soldati din Marea Britanie, Statele Unite si Canada au debarcat pe plajele Normandiei, botezate Omaha, Utah, Sword, Gold si Juno. Era primul pas spre eliberarea Frantei ocupate de nazisti. La asalt au participat sapte mii de vase si aproape 11 mii de avioane de lupta. Misiunea pregatita luni de-a randul a fost amanata de mai multe ori din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
"Fiecare om care a trecut prin fata mitralierei si a debarcat pe Omaha Beach a fost un erou"; "Erau trupuri neinsufletite peste tot pe mal, zaceau acolo", isi reamintesc veteranii.
Pierderile au fost insemnate. Doar in prima zi a debarcarii, aproape 4 mii de soldati si-au pierdut viata. Insa sacrificiul a cantarit greu in infrangerea Germaniei. Peste doar 11 luni de la debutul operatiunii, nazistii depunea armele.
Sursa: Pro TV
Etichete: al doilea razboi mondial, comemorare, debarcare, ziua z, normandia,
Dată publicare:
06-06-2014 09:45