Ceremonii in stil stalinist. Cel de-al XVIII-lea congres al Partidului Comunist Chinez s-a incheiat

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO si VIDEO. Partidul Comunist Chinez (PCC) a incheiat, miercuri, cel de-al XVIII-lea congres, dupa ce si-a ales comitetul central care ii va desemna, inca de joi, pe noii lideri ai Chinei in urmatorii cinci ani. 

Anuntul a fost facut chiar de catre presedintele Hu Jintao, citat de AFP si preluat de Mediafax"Declar ca cel de-al XVIII-lea congres al Partidului Comunist Chinez s-a incheiat victorios", a declarat Hu in alocutiunea sa de inchidere rostita la Marele Palat al Poporului din piata Tiananmen din Beijing.

Acest comitet central, organism format din aproximativ 200 de oficiali de rang inalt, il va consacra joi pe actualul vicepresedinte Xi Jinping in functia de lider al partidului unic, si va desemna o echipa conducatoare restransa care va controla destinele celei de-a doua puteri mondiale.

In martie, Xi va deveni, potrivit tuturor observatorilor, seful statului, in locul lui Hu Jintao. Succesorul desemnat al actualului premier Web Jiabao, cel mai probabil actualul vicepremier Li Keqiang, urmeaza si el sa fie numit joi ca numarul doi sau trei in ierarhia Comitetului permanent al Biroului politic, principalul cerc al puterii din China.

Citește și
China
Cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Hu Jintao ii preda puterea lui Xi Jinping

Li Keqiang, un lider cu vederi liberale, se pregateste sa devina premier al Chinei

 Li Keqiang se pregateste sa preia functia de premier al Chinei, fiind singurul politician din sistemul chinez care a trecut printr-un proces de vot competitional, comenteaza Financial Times in editia online. In anul 1980, Li Keqiang devenea lider al sindicatului studentesc al Universitatii din Beijing, unde exista un curent politic liberal.

In cursul acestei saptamani, el ar urma sa devina vicepresedinte al Partidului Comunist chinez si va prelua functia de premier al tarii, inlocuindu-l pe Wen Jiabao. Analistii cred ca Li Keqiang ar putea fi liderul reformist de care are nevoie China, dar ramane de vazut in ce masura ideile lui liberale vor prevala asupra doctrinei comuniste.

Un sustinator al alegerilor libere si corecte, Li Keqiang vorbeste fluent limba engleza si este profesor de Drept constitutional si democratie.

Congresul Partidului Comunist Chinez, organizat dupa o coregrafie minutioasa

 Congresul Partidului Comunist Chinez, care s-a desfasurat in epoca smartphone-urilor si a retelelor sociale, i-a transpus pe martorii sai intr-un univers straniu, de ritualuri imuabile, demne de cele mai autentice democratii populare, comenteaza AFP. Adus in Piata Tiananmen de un taxi cu geamuri temporar blocate, pentru a impiedica o ipotetica lansare de manifeste "reactionare", vizitatorul era izbit de decorurile in stil stalinist de la Marele Palat al Poporului.

In interior, totul respecta o coreografie minutioasa, pana la "baletul" executat de membrele personalului insarcinat cu umplerea cestilor de ceai ale celor 2.300 de delegati. Repartizati in sali imense, impodobite cu fresce poetice inspirate de operele lui Mao, acesti delegati la Congres sunt redusi la simpli figuranti.

Tranzitia puterii chineze este, in fapt, stabilita in mod netransparent de catre o mana de lideri. Niciunul dintre delegati nu emite vreo opinie care sa se indeparteze un milimetru de la linia oficiala. In mod mecanic, ei aplauda, la cerere, atunci cand vorbitorul ridica vocea brusc, declamand.

Ei sunt mai ales membri ai etniei han, majoritara in China, purtand costume inchise la culoare si cravata. Au avut numele inscris pe un ecuson prins pe piept, in partea stanga, tiparit pe o eticheta de culoarea rosie, cu imaginea secerii si ciocanului pe fundal. Reprezentantii minoritatilor, tibetani sau uiguri de exemplu, purtau tinute stralucitoare, pe care nu le imbraca niciodata in mod normal, inclusiv bonete cu blana sau cu clopotei, cizme din piele, ornamente cu perle. O iurta sau un cal ar ilustra perfect originile lor nomade.

In acest palat a citit presedintele Hu Jintao raportul sau in fata Congresului al XVIII-lea, raport intitulat "Urmarirea cu hotarare a căii socialismului chinez, a luptei pentru realizarea construirii depline a societatii bunastarii medii".

Un jargon debitat intr-o tacere mormantala, in fata unei adunari care a urmarit rand cu rand textul, asteptat ca marcant. "La un moment dat am crezut ca a inceput sa planga. De fapt era zgomotul paginilor intoarse in acelasi timp de catre delegati", a relatat un jurnalist strain, obisnuit, totusi, cu asemenea conferinte adormitoare ale oficialilor chinezi. 

"Nascut din combinarea marxismului cu realitatile Chinei contemporane si caracteristicile vremii noastre, ca o expresie concentrata a conceptiei despre lume si a metodologiei marxiste in materie de dezvoltare, conceptul de dezvoltare stiintifica a oferit raspunsuri noi", este doar un fragment de discurs.

Acestei limbi de lemn, telespectatorii i-au preferat vederea lui Jiang Zemin, fostul sef al PCC, in varsta de 86 de ani, tronand in mijlocul demnitarilor regimului. Cel a carui moarte a fost anuntata in mod eronat, in iulie 2011, de catre presa de la Hong Kong, a reaparut - cu parul vopsit intr-o culoare osciland intre roscat si cafeniu ca de tutun de havana -, provocand bucuria navigatorilor pe Internet, in pofida cenzurii.

"Spune, bunicule, ce ne canti", intreaba unul dintre ei, Xiakaimao. "Cu parul tau galben, ne faci un Gangnam Style?", continua utilizatorul de Internet.

La 8 noiembrie 2002, in deschiderea Congresului al XVI-lea, Jiang, secretar general in exercitiu la vremea aceea, s-a angajat sa "faciliteze accesul capitalului privat chinez", "sa promoveze reforme politice", dar "fara sa copieze modelele politice occidentale", intr-o China in care coruptia ameninta partidul cu "autodistrugerea", spunea el. Zece ani mai tarziu, succesorul sau, Hu Jinato, presedinte in exercitiu, a repetat aproape cuvant cu cuvant aceste teme, ca si cum partidul leninist ar functiona pe baza de "copy-paste".

Evenimentul a oferit momente de televiziune de neuitat. Intre acestea se afla si lista celor 247 de personalitati de la prezidiul Congresului, prezentata integral in cursul telejurnalului de seara. "Vrem sa intelegem sistemul democratic din China", a fost intrebarea adresata de catre unul dintre cei 1.700 de reporteri internationali acreditati la lucrarile Congresului, venit din Niger.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Frumoasa Peng Liyuan, cantareata si GENERAL de armata a Chinei, va fi Prima Doamna a tarii. VIDEO
Frumoasa Peng Liyuan, cantareata si GENERAL de armata a Chinei, va fi Prima Doamna a tarii. VIDEO

China se pregateste sa instaleze un nou presedinte, joi, pentru urmatorul deceniu, dar si una dintre cele mai stralucitoare Prime doamne pe care le-a vazut vreodata lumea politicii.  

Cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Hu Jintao ii preda puterea lui Xi Jinping
Cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Hu Jintao ii preda puterea lui Xi Jinping

GALERIE FOTO si VIDEO. Cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez s-a deschis joi in fata a peste 2.000 de delegati cu un semnal de alarma al presedintelui Hu Jintao. 

Zi cruciala la nivel mondial. Cel mai mare transfer de putere de pe glob
Zi cruciala la nivel mondial. Cel mai mare transfer de putere de pe glob

Al 18-lea congres national al Partidului Comunist Chinez, care marcheaza transferul de putere din China, a fost programat pentru 8 noiembrie, transmite agentia de stat Xinhua, preluata de Business Insider.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.