Cercetatorii au facut-o lata: au creat pisica fluorescenta
Cercetatorii au creat o specie de pisica fosforescenta, in cadrul unui experiment care ar putea conduce la depistarea unui tratament impotriva unor boli grave, precum fibroza chistica.
Specialistii de la Centrul de cercetare pentru specii pe cale de disparitie Audubon, New Orleans, au modificat genele unei pisici in cadrul unui experiment care ar putea conduce la depistarea unui tratament impotriva fibrozei chistice.
Pisica, in varsta de sase luni, a fost botezata "Domnul gene verzi" si, in timpul zilei, arata ca orice pisica obisnuita, dar, la lumina ultravioleta, ochii, gingiile si limba ii stralucesc intr-o nuata de verde fluorescent.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cercetatorii au facut acest experiment pentru a afla daca o anumita gena poate fi introdusa in codul genetic al unei pisici fara sa o afecteze. Acesta ar putea fi primul pas in punerea la punct a unui tratament impotriva unor boli grave, precum fibroza chistica, pe baza genelor umane.
Pisicile sunt ideale pentru acest proiect, deoarece "harta lor genetica este asemanatoare celei umane", potrivit Marthei Gomez, membru in echipa cercetatorilor.
Pentru a demonstra ca gena respectiva se va fixa exact in locul banuit de specialisti, acestia au atasat-o de o alta gena, care straluceste. Gena fluorescenta se ataseaza de gena fibrozei chistice, ajutand in acest fel la o detectare mai usoara a ei. Scopul final al acestui experiment este producerea unei gene care sa trateze fibroza chistica.