Cercetatorii au facut-o lata: au creat pisica fluorescenta
Cercetatorii au creat o specie de pisica fosforescenta, in cadrul unui experiment care ar putea conduce la depistarea unui tratament impotriva unor boli grave, precum fibroza chistica.
Specialistii de la Centrul de cercetare pentru specii pe cale de disparitie Audubon, New Orleans, au modificat genele unei pisici in cadrul unui experiment care ar putea conduce la depistarea unui tratament impotriva fibrozei chistice.
Pisica, in varsta de sase luni, a fost botezata "Domnul gene verzi" si, in timpul zilei, arata ca orice pisica obisnuita, dar, la lumina ultravioleta, ochii, gingiile si limba ii stralucesc intr-o nuata de verde fluorescent.
Cercetatorii au facut acest experiment pentru a afla daca o anumita gena poate fi introdusa in codul genetic al unei pisici fara sa o afecteze. Acesta ar putea fi primul pas in punerea la punct a unui tratament impotriva unor boli grave, precum fibroza chistica, pe baza genelor umane.
Pisicile sunt ideale pentru acest proiect, deoarece "harta lor genetica este asemanatoare celei umane", potrivit Marthei Gomez, membru in echipa cercetatorilor.
Pentru a demonstra ca gena respectiva se va fixa exact in locul banuit de specialisti, acestia au atasat-o de o alta gena, care straluceste. Gena fluorescenta se ataseaza de gena fibrozei chistice, ajutand in acest fel la o detectare mai usoara a ei. Scopul final al acestui experiment este producerea unei gene care sa trateze fibroza chistica.