Celebrul emoticon "smiley face" implineste 35 de ani. Misterul unei "fete zambitoare" descoperita intr-un manuscris din 1635
Celebra "fata zambitoare", folosita atat de des in SMS-uri sau mesaje on-line, implineste, in mod oficial, 35 de ani.
Dar pare totusi sa nu fie o gaselnita moderna. Cea mai veche reprezentare documentata se afla intr-un manuscris din Slovacia.
Un autor necunoscut a desenat chipul stilizat, cu nas, gura si urechi, la sfarsitul unei pagini pe care a scris, cu pana, in anul ... 1635.
La Arhivele de Stat din Trencin sunt pastrate documente notariale si evidente de contabilitate vechi de cateva secole. Seful de acolo spune ca un cercetator a descoperit, din intamplare, zambetul stilizat.
"Cand a rasfoit manuscrisul a gasit intr-un colt de pagina o ... "fata zambitoare"."
Anul in care a fost scris acest registru este cunoscut cu precizie - 1635.
- De fapt, sa stiti ca am mai intalnit asemenea semne....
- Adica ati mai gasit si in alte documente....
- Da...
- Dar acesta e cel mai vechi
- Fara indoiala."
Nu se stie cine a vrut sa transmita acest mesaj de satisfactie intr-un document cu cifre seci.
"Cred ca vreun notar sau contabil a fost multumit de felul in care arata bilantul si a desenat un chip stilizat, ca expresie a satisfactiei pentru lucrul bine facut."
In vremea noastra, o fata zambitoare - sau, de la caz la caz, trista - se obtine din diverse semne, cum ar fi, de pilda, paranteze, puncte sau linii. Si este menita sa recompuna expresii faciale. Chiar daca este stilizat, chipul care insoteste un mesaj il ajuta pe cel care il primeste sa interpreteze corect intentia expeditorului.
Nu este clar in ce masura se mandresc localnicii cu aceasta "mostenire culturala". Iar responsabilii de la Arhive nu s-au gandit, pana acum, ca un chip zambitor .... "de epoca", pierdut in paginile unui manuscris, poate fi o sursa de mandrie si prestigiu pentru orasul Trencin.