Celebrul actor Roger Moore, cunoscut pentru rolurile din seria James Bond, a murit la varsta de 89 de ani

Ultima actualizare: 26-05-2017 07:13

Celebrul actor Sir Roger Moore, cunoscut in special pentru rolurile din seria James Bond, a murit la varsta de 89 de ani.

Conform BBC News, anuntul a fost facut de familia acestuia.

Roger Moore a interpretat rolul celebrului agent 007 in sapte filme din seria ”James Bond”, inclusiv in doua dintre cele mai apreciate lungmetraje din aceasta serie cinematografica - ”Live and Let Die” si ”Spy Who Loved Me”.

Familia lui Roger Moore a confirmat decesul artistului, marti, prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

”Roger a murit dupa o lupta scurta, dar curajoasa cu cancerul”, se afirma in acel mesaj, publicat de copiii actorului.

”Iti multumim, tata, pentru faptul ca ai ramas tu insuti, pentru faptul ca ai fost atat de special pentru atat de multi oameni”, au adaugat copii starului britanic.

Roger Moore, care a murit in Elvetia, va fi inmormantat in cadrul unei ceremonii funerare private care va avea loc la Monaco, conform dorintelor sale.

”Iubirea cu care a fost inconjurat in ultimile zile de viata a fost atat de mare incat nu poate fi exprimata in cuvinte”, precizeaza o declaratie de presa facuta de cei trei copii ai actorului - Debora, Geoffrey si Christian.

Gandurile noastre se indreapta acum spre sotia lui, Kristina, in aceasta perioada dificila”, au adaugat copii starului.

Roger Moore a fost cel de-al treilea actor invitat sa interpreteze rolul James Bond pe marile ecrane, dar a ramas in memoria cinefililor si cu rolurile din francizele ”Sfantul” si ”The Persuaders”. A fost si un activist dedicat activitatilor umanitare si a devenit ambasador al bunavointei pentru UNICEF in anul 1991.

Actorul britanic s-a nascut la Londra pe 14 octombrie 1927 si, dupa ce a lucrat ca model la inceputul anilor 1950, a semnat un contract pe sapte ani cu studioul MGM. Primele filme ale sale nu au fost chiar memorabile, iar succesul a venit dupa ce a facut tranzitia spre micul ecran.

Rolul care l-a facut remarcat in televiziune a fost cel din serialul de aventuri ”Ivanhoe”, care i-a adus posibilitatea de a deveni protagonistul unor productii foarte populare, precum ”Maverick”, ”The Saint” si ”The Persuaders”.

Succesul de care s-a bucurat filmul ”Sfantul” i-a deschis usile la Hollywood, insa franciza americana dedicata celebrului spion nu a impresionat in box office.

Roger Moore fusese contactat pentru a juca personajul James Bond, insa din cauza conflictului dintre agenda lui de lucru in televiziune cu cea din cinematografie nu a putut sa joace acest rol.

Dupa ce Sean Connery s-a retras definitiv din franciza ”James Bond”, Roger Moore a fost invitat din nou sa joace acest rol.

L-a interpretat prima data in 1973, intr-un film elogiat de critici si primit cu entuziasm de spectatori - ”Live and Let Die”.

A jucat apoi in alte sase productii cu agentul 007 intr-o perioada de 12 ani, devenind actorul care a detinut cel mai mult timp acest rol din istoria francizei. Atunci cand s-a retras din seria ”James Bond”, in 1985, Roger Moore avea varsta de 58 de ani.

Dupa ce a predat acest rol lui Timothy Dalton, Roger Moore a luat o pauza in cariera si nu a mai jucat in niciun film pana in 1990.

De atunci, cariera lui a devenit intermitenta, starul britanic aparand dor sporadic, in roluri mici, precum cele din filmele ”Spice World” si ”Boat Trip”.

In 1999, Roger Moore a primit Ordinul Imperiului Britanic in grad de Cavaler si a fost innobilat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii in anul 2003 pentru actiunile sale umanitare.

Decizia actorului britanic de a deveni ambasador al bunavointei pentru UNICEF s-a bazat pe prietenia lui cu Audrey Hepburn, care a detinut acelasi titlu in cadrul UNICEF.

Roger Moore a scris doua carti despre perioada petrecuta in calitate de interpret al personajului James Bond, dar si doua autobiografii. Cea mai recenta dintre acestea, lansata in 2014, se intituleaza ”Last Man Standing”.

A fost casatorit de patru ori - cu Doorn van Steyn (1946-1953), Dorothy Squires (1953-1968), Luisa Mattioli (1969-1996) si Kristina Tholstrup (2002-prezent) - si a avut trei copii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO