Filmul atacului sinucigas din Manchester, prezentat pas cu pas. De ce a ales teroristul una dintre iesirile arenei
Autoritatile promit ca ii vor gasi pe cei care au comis masacrul din Manchester. ISIS, gruparea terorista care a si revendicat atacul, este vanata in Siria, insa retelele ei din Europa continua sa faca victime.
Joi, la intrunirea NATO de la Bruxelles, ar putea fi luate noi masuri impotriva terorismului. Pentru europeni aceste atacuri starnesc teama, iar masurile de securitate in zonele pulbice sau la manifestari, unde participa mii de oameni, probabil ca vor fi inasprite.
Niciodata pana acum, teroristii nu au vizat un loc in care erau stransi copii, in acest caz la un concert al artistei Ariana Grande. Expertii spun ca intentia a fost evidenta.
Razvan Avramescu, expert antiterorism SRI: "Orice terorist cand comite un act de o asemenea anvergura urmareste doua lucruri- costuri minime si beneficii maxime. In acest caz beneficiile au fost maxime, dat fiind impactul mediatic pe care l-a avut atentatul."
Cristian Tudor Popescu: "Este un masacru al inocentilor. Aproape ca s-a gandit ucigasul la aceasta idee de masacru al inocentilor, cu scop religios, pretinzand ISIS si ceilalti ca este echivalentul uciderii copiilor in Irak si Siria. Este raul in stare pura pentru ca acesti copii nu pot avea niciun fel de vina. E un mesaj, noi nu avem nicio stratgie, dorim sa va facem rau si o sa facem rau ori de cate ori putem, nu puteti negocia cu noi."
Manchester arata marti ca un oras sub asediu. Strazile erau pustii si oamenii pareau tematori. O alerta terorista la un mall i-a ingrozit din nou.
Daniel Nechita, roman din Manchester: "Cand m-am dus la cabina de proba, vanzatoarea mi-a smuls pantalonii din mana, mi-a spus ca nu pot sa probez acuma. De sus au coborat pe scarile rulante toate persoanele din magazin, mallul a fost evacuat. I-am intrebat si mi-au spus ca o persoana suspecta cu un pachet suspect a fost la restaurant."
Teama de noi atentate s-a propagat in toata lumea. Masuri de securitate suplimentare au fost anuntate la Finala Ligii Europa care are loc miercuri seara la Stockholm, intre Ajax Amsterdam si Manchester United. 40 de mii de spectatori vor umple arena.
UEFA roaga fanii sa ajunga la stadion cat mai devreme posibil pentru ca vor fi controale detaliate care vor putea duce la intarzierea accesului in arena.
La un spectacol din Texas, Statele Unite, politistii au supravegheat sosirea publicului si au inasprit controalele la intrare chiar daca, au spus-o chiar ei, nu a existat nicio informatie despre vreun risc teorist.
Este o reactie fireasca, prima pe care politiile din toata lumea simt nevoia sa o ia in incercarea a de preveni noi atentate.
Sunt insa asteptate si decizii, unele militare, cred analistii de securitate, ce s-ar lua la intalnirea NATO de joi de la Bruxelles.
Cristian Diaconescu: "Astazi se discuta cat se poate de serios ca NATO sa se implice in Siria si in Irak de o maniera ceva mai solida, cat se poate de bine construita. Vom vedea concluziile dar acest act terorist va influenta rezolutia politica pe care membrii aliantei o vor lua."
De altfel si presedintele Americii s-a declarat revoltat de cele intamplate.
Trump: "De acum inainte o sa le spun ratati, pentru ca asta sunt, niste ratati, nu uitati asta! Teroristii, extremistii si cei care ii ajuta si sustin trebuie eliminati din societate pentru totdeauna."
Cristian Tudor Popescu: "Toti liderii trebuie sa se aseze la masa, e de datoria lor fata de acesta planeta. Fiecare atentat care va mai fi de acum inainte poate fi pus pe seama tuturor liderilor marilor puteri ale lumii. Fiecare zi care trece fara o actiune concertata directa in Irak si Siria pentru eradicarea acestei monstruozitati este o mare vina pe care si-o iau aceste guverne."
Chiar daca Statul islamic este infrant in Siria si Irak, celulele de teroristi pe care le-a creat in Europa sunt greu de oprit. Iar acestea au fost cele care au dat cele mai cumplite lovituri in Europa, la Londra, Paris, Berlin, Nisa ori Bruxelles.
In aceste cazuri, teroristii erau cetateni ai statelor in care au dat loviturile, unii convertiti la islam si care fusesera in atentia serviciilor secrete de informatii, insa fara vreun rezultat concret.
Filmul atacului sinucigas
Catalin Radu Tanase, corespondentul Stirilor ProTv, prezinta filmul atacului sinucigas, in urma caruia 22 de persoane si-au pierdut viata.
La 20 de minte dupa miezul noptii, concertul Arianei Grande se incheie si tinerii pleaca spre zonele de iesire ale Arenei din Manchester, o sala de spectacole cu 21.000 de locuri.
O sala polivalenta de patru ori mai mare decat cea din Bucuresti. Atacatorul a asteptat in foaier, exact in partea opusa scenei, pe care cantase starul american de muzica pop.
A ales, poatre nu intamplator, iesirea din stadion care da catre statia de tren Victoria si a decis sa astepte, cu rucsacul cu explozibil in brate, in capul scarilor in zona in care, in mod natural, oamenii se strang unii in altii, intr-un mic ambuteiaj, inainte sa coboare treptele.
Martorii oculari povestesc ca dupa explozia produsa de cel care s-a aruncat in aer au vazut zburand in toate directiile bolturi si piulite metalice, semn ca pe langa explozibil, teroristul a adaugat piese de metal, sa provoace cat mai multa suferinta.
Paramedicii sositi la stadionul din Manchester confirma ca au tratat leziuni ca cele produse de schije, imagine care se suprapune perfect ipotezei de bomba cu cuie.
Este de presupus ca teroristul a asteptat sa atace la finalul concertului din doua motive: pe de o parte aglomeratia, iar pe de alta parte din cauza faptului ca, in cazul concertelor sau al altor adunari publice, controalele de securitate sunt extrem de stricte, iar individul nu ar fi reusit sa patrunda prea departe.
Sursa: Pro TV
Etichete: explozie, atentat, manchester, arena, adriana grande,
Dată publicare:
23-05-2017 12:50