Cele 53 de țări care încă mai aplică pedeapsa cu moartea. Au fost condamnați și doi români

Ultima actualizare: 17-07-2020 10:57
Scaun
Shutterstock

Un număr de 53 de state încă mai aplică pedeapsa cu moartea ca pedeapsă pentru persoanele care comit crime deosebit de grave, scrie The Sun.

Metoedele de execuție variază de la o țară la altă și includ spânzurarea, împușcare, injecția letală, electrocutarea și decapitarea.

Una dintre țări care încă mai aplică pedeapsa capitală este Pakistanul, unde cetățenii trebuie să respecte legile islamice. Codul Penal Pakistan prevede pedeapsa cu moartea pentru 27 de infracțiuni diferite, cum ar fi violul, actul sexual în afara căsătoriei și traficul de droguri.

Spânzurarea este singura metodă legală de execuție a persoanelor care încalc legile pakistaneze.

În 2019, 22 de persoane au fost executate în șapte state din SUA. Metoda cea mai des folosită a fost injecția letală, urmată de elecrocutare. Două persoane au fost executate săptămâna aceasta.

În octombrie 2018, Malaysia a anunțat că renunță la pedeapsa capitală, ceea ce înseamnă că mai mult de 1.200 de persoane condamnate la moarte ar putea scăpa. Doi români au fost condamnați la moarte pentru trafic de droguri în această țară.

Belarus este singura țară europeană care nu a eliminat această pedeapsă, executând două persoane în 2017 și peste 200 din 1990 până în prezent.

Câte persoane au fost executate în ultimii ani


Potrivit Amnesty International, 657 de persoane au fost executate în 20 de țări în 2019, o scădere cu 5% față de 2018. Acesta este cel mai mic număr de execuții pe care Amnesty International l-a înregistrat în ultimul deceniu.

În 2019 au fost cel puțin 2.307 de condamnări la moarte în 56 de țări, comparativ cu totalul de 2.531 raportate în 54 de țări în 2018.

Aproape 90% dintre acestea s-au întâmplat în doar patru țări: Iran, Irak, Pakistan și Arabia Saudită - dar aceste cifre exclud China și Coreea de Nord, unde numerele rămân un secret de stat.

Pentru al doilea an, Amnesty a numit China drept „executorul principal al lumii” în 2019, dar nu se cunoaște adevărata întindere a utilizării pedepsei cu moartea.

Irakul și-a triplat numărul de execuții în timp ce a continuat să lupte cu Isis, iar Egiptul și Bangladesh-ul au dublat mai mult numărul de oameni pe care i-au ucis.

Pe de altă parte, numărul de execuții efectuate în SUA a atins cel mai mic număr de 25 de ani.

Lista țărilor care mai aplică pedeapsa cu moartea

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO