Cel puțin cinci persoane au fost răpite de la un centru electoral din Afganistan
Cel puțin cinci persoane au fost răpite, într-o regiune din Afganistan, după ce mai mulți bărbați înarmați au atacat și incendiat un centru de înregistrare pentru alegerile care vor avea loc în luna octombrie.
Atacul, care a avut loc marţi în provincia centrală Ghor, unde se află numeroase grupări armate şi criminale, este primul înregistrat de la începerea, sâmbătă, a înscrierii electoratului, informează AFP, citat de Agerpres.
Atacatorii au atacat sediul în care se aflau angajaţi ai Comisiei Electorale Independente (IEC) din districtul Aliyar şi care înregistrau alegători, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei din provincia Ghor, Mohammad Iqbal Nizami, care îi acuză pe talibani de acest atac.
„Ieri (n.r - marți), în jurul orei 13.00, un grup de talibani a intrat în centrul de înregistrare din districtul Aliyar şi a răpit trei membri ai personalului IEC şi doi poliţişti, apoi au dat foc materialelor electorale”, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că a fost lansată o anchetă în acest caz.
Districtul Aliyar se află la aproximativ 10 km de capitala provinciei Firoz Koh, o regiune izolată în mijlocul ţării şi unde accesul este dificil.
Purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Ghor, Abdul Hai Khatibi, care a confirmat atacul şi răpirile, a declarat că lideri de trib şi vârstnici sunt în legătură cu talibanii pentru eliberarea ostaticilor.
Afganistanul a lansat sâmbătă în marile oraşe prima etapă a unui proces care va duce la alegerea unui nou parlament pe 20 octombrie. Până în prezent, peste 50.000 de afgani din centre urbane s-au înregistrat, a afirmat un oficial al IEC sub rezerva anonimatului.
Instabilitatea şi ostilitatea insurgenţilor provoacă temeri de numeroase incidente în timpul campaniei electorale din Afganistan, a declarat preşedintele IE, apreciind că insecuritatea va fi prima provocare cu care se va confrunta ţara.
Aceste alegeri sunt primele de la disputatele alegeri prezidenţiale din 2014. Alegerile ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu trei ani pentru a-i înlocui pe cei 249 de deputaţi, care îşi desfăşoară activitatea din 2010, în pofida unei reputaţii execrabile, care include acuzaţii de corupţie şi dezinteres.
Pe de altă parte, guvernul de la Kabul, susţinut de americani, controlează abia 40% din teritoriu, restul fiind sub controlul talibanilor sau puternic disputat de insurgenţi, de talibani şi în special de gruparea jihadistă Statul Islamic.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!