Cel puţin 12 actriţe din Iran au primit interdicţie de a lucra pentru că au apărut în public fără a purta vălul islamic
Autorităţile iraniene au anunţat miercuri că cel puţin 12 actriţe au primit interdicţie de a lucra după ce au apărut în public fără să poarte vălul islamic, care este obligatoriu în această ţară, informează AFP.
"Cele care nu respectă legea nu sunt autorizate să lucreze", a declarat ministrul Culturii şi Orientării islamice, Mohammad Mehdi Esmaili, după o şedinţă a Consiliului de Miniştri.
El a confirmat astfel declaraţiile făcute în ziua precedentă de un oficial din sectorul cinematografic, Habib Il Beigi, potrivit căruia cel puţin 12 actriţe nu mai pot să filmeze în prezent din cauza faptului că nu au respectat legea despre purtarea hijabului.
"Ele nu mai pot să joace într-un nou film", a declarat el, precizând că producţiile care au fost deja filmate cu aceste actriţe vor putea totuşi să fie lansate pentru a nu afecta din punct de vedere financiar companiile de producţie.
Mai multe actriţe şi celebrităţi din Iran au apărut cu capetele dezvelite în fotografii distribuite pe reţelele de socializare după declanşarea protestelor cauzate de moartea, pe 16 septembrie 2022, a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, decedată după ce a fost arestată pentru faptul că nu a respectat strictul cod vestimentar aflat în vigoare în ţara sa.
Printre actriţele vizate de interdicţia de muncă figurează Taraneh Alidoosti, Katayoun Riahi şi Fatemeh Motamed-Aria, potrivit site-ului cotidianului Hamshahri.
Taraneh Alidoosti, care a fost şi arestată pentru o scurtă perioadă în 2022, este una dintre cele mai renumite actriţe care trăiesc încă în Iran. După ce a colaborat cu regizori importanţi, inclusiv cu Asghar Farhadi, ea a publicat pe reţelele de socializare o fotografie ce o arăta cu capul dezvelit, însoţită de un mesaj de sprijin, în limba kurdă, pentru mişcarea Femeie-Viaţă-Libertate.
Mai multe sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de securitate iraniene, au fost ucise în timpul acelei mişcări de proteste de la sfârşitul anului 2022. Alte câteva mii au fost arestate pentru că au participat la manifestări considerate de autorităţi ca fiind "revolte" orchestrate de ţările occidentale.