Cel mai căutat fugar din ultimii 20 de ani a fost găsit decedat. Individul era acuzat că a organizat un genocid

Ultima actualizare: 13-05-2022 14:45
Cel mai căutat fugar din ultimii 20 de ani a fost găsit decedat. Individul era acuzat că a organizat un genocid
Getty

Protais Mpiranya, fostul comandant al gărzii prezidențiale din Rwanda, acuzat de genocid, a fost găsit decedat, după 20 de ani de căutări, informează The Guardian.

Trupul lui a fost descoperit într-un cimitir din afara orașului Harare, capitala statului african Zimbabwe.

Corpul lui Protais Mpiranya a fost deshumat, luna trecută, la cererea investigatorilor ONU, iar identitatea sa a fost confirmată marți, în urma unei analize ADN.

În 1994, pe vremea când era șeful gărzii prezidențiale din Rwanda, potrivit condamnării sale, Mpiranya le-a înmânat subalternilor săi o listă cu etnici tutsi de seamă care trebuiau uciși împreună cu familiile lor.

Mpiranya a înarmat și a instruit miliția hutu de temut Interahamwe, responsabilă pentru sute de mii de crime.

După ce a dat semnalul că măcelul poate să înceapă, în aprilie 1994, a avut loc doborârea avionului cu care călătorea președintele țării, Juvenal Habyarimana.

Mpiranya nu s-a oprit aici! El și-a trimis apoi acoliții să masacreze populație tutsi. Apoi, după căderea regimului hutu în iulie 1994, acesta a fugit din țară.

Opt capete de acuzare împotriva lui Mpiranya

Protais Mpiranya a stat patru ani în Camerun, apoi a plecat în Republica Democrată Congo, țară în care a luptat împotriva armatei rwandeze.

Fugarul Mpiranya a rămas liber și în viață până după închiderea Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda (TPIR), fondat în 1994 pentru a trage la răspundere persoanele care au comis genocidul soldat cu 800.000 de morți.

Tribunalul l-a inculpat pentru opt capete de acuzare, inclusiv pentru genocid și crime împotriva umanității, dar Mpiranya a fost de negăsit și nu a putut fi judecat.

După ce tribunalul a fost închis în 2015, a fost instituit un "mecanism restant" care a primit misiunea de a încheia cazurile vechi.

Trupul lui Mpiranya, ascuns într-un mormânt trecut pe numele altui decedat

La data de 7 februarie, ora 07:00, o echipă de investigatori a ajuns la cimitirul de lângă Harare, acolo unde mormintele erau aproape invizibile, fiind ascunse sub iarba înaltă.

Oamenii legii au avut nevoie de două ore și jumătate pentru a găsi ceea ce căutau: o piatră neagră ridicată în memoria lui Sambao Ndume, un bărbat a cărui dată de naștere se potrivea cu cea a lui Mpiranya: 30 mai 1956.

Un membru al echipei și-a amintit de descoperirea mormântului: "A fost acel moment în care colegul meu a strigat: 'L-am găsit!'. Și am stat cu toții acolo, uitându-ne la el. A fost exact așa cum am crezut că va fi", a spus el.

Pe mormântul resepctiv era scris: "Aici se odihnește pe vecie cel care și-a iubit patria, poporul și familia mai mult decât propria viață".

Mormântul a fost identificat cu ajutorul unei dovezi cruciale, care a fost obținută dintr-un calculator confiscat: un desen de mână al pietrei de mormânt a lui Mpiranya.

Trupul neînsuflețit a fost deshumat luna trecută, la cererea investigatorilor ONU, iar identitatea lui Mpiranya a fost confirmată marți, în urma unei analize ADN.

Anchetatorii au stabilit că Mpiranya a murit în octombrie 2006, în urma unui atac de cord provocat de tuberculoză, la vârsta de 50 de ani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO