Specia fără prădător natural din Delta Dunării care a scăpat de sub controlul autorităților. Sute de exemplare vor fi vânate
În Delta Dunării a inceput vanatoarea de șacali, o specie care s-a înmulțit în ultimii ani și a provocat daune mari, atât gospodăriilor, cât și mediului.
Zeci de vânători, sub supravegherea inspectorilor rezervației biosferei Delta Dunării, au luat la pas pădurile din preajma localităților, în căutare de șacali. Potrivit unui ordin de minister, trebuie vânate 350 de exemplare.
La marginea localității Ilgani din Delta Dunării, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a autorizat o vânătoare de șacali. Zeci de trăgători s-au desfășurat în teren, așteptând ca gonacii să aducă în bătaia puștilor șacalii din zonă. După aproape o oră de așteptare în desișul pădurii, se aud și primele focuri de armă.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Planul autorităților pentru a ține șacalii sub control
Vânătoarea face parte dintr-un plan mai amplu al administrației rezervației, pentru limitarea înmulțirii acestei specii agresive. Localnicii se plâng că șacalii, mai ales în lunile de iarnă, atacă animalele domestice, ajungând chiar să intre după pradă în gospodăriile oamenilor.
Reporter: „Ce probleme aveti cu aceasta specie in gospodarii?”
Localnic: „Foarte mari, foarte mari. din pacate e o specie invaziva care ne afecteaza foarte grav”.
Numai de la începutul acestui an în zona localității Ilgani șacalii au ucis peste 80 de viței și animale gestante.
Pentru ca multi oameni au sesizat autoritatile cu privire la pagube, Ministerul Mediului a aprobat în acest sezon de vânătoare, eliminarea a sute de exemplare din această specie.
Potrivit estimărilor specialiștilor, doar în delta dunării sunt peste 3000 de șacali. Specia a fost semnalată pentru prima dată la noi, în anii '80. Iar în multe zone, s-a înmulțit progresiv, pentru că nu are dușmani naturali. Singurul prădător care l-ar pune în pericol este lupul.
Șacalul provoacă distrugeri mari, întrucât vânează multe animale mici - șoareci, iepuri și păsări, și devastează cuiburi aflate în stufăriș.