Cei 60 de mii de musulmani români sărbătoresc Ramazan Bayram-ul. Cea mai mare comunitate se află la Constanța
Cei 60 de mii de musulmani români sărbătoresc Ramazan Bayram-ul după o lună de post și rugăciune.
Cea mai mare comunitate de credincioși se află la Constanța unde moscheele au fost pline în această dimineață. Apoi, potrivit tradiției, familiile se adună în jurul mesei încărcate de preparate tradiționale mai ales de prăjituri.
Prima zi de Bayram începe odată cu răsăritul soarelui când bărbații își îmbracă hainele cele mai frumoase și merg la rugăciune.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ramazan Bayram vine după un post sever de 30 de zile, timp în care credincioșii nu pot mânca și bea nimic de la răsărit până la apus.
Restaurantele cu specific turcesc s-au pregătit pentru această sărbătoare cu aperitive preparate din legume, brânzeturi, iaurturi și paşte tartinabile. O exlozie orientală de culori și arome.
Felul principal are în centru carnea de oaie sau de vită. Adana Kebap, coastele și frigăruia de miel sau chiftelele otomane trebuie însoțite de cartofi, orez alb, bulgur sau lipii cu cașcaval. Familiile se adună în jurul mesei după ce copiii merg la colindat.
Ramazan Bayramul este însă o sărbătoare a dulciurilor, iar vedeta acestor zile este baclavaua însiropată.
Claudia Damache, cofetar: "Se fac cu multă răbdare, cu multe migală. Foile se întind manual, se pun una peste alta, se împăturesc în triunghi și se pune nuca la mijloc. Siropul se face separat. Este din zahăr apă și lămâie."
De...bunătățile de Bayram se bucură și cei care nu sărbătoresc astăzi.
Sărbătoarea ține 3 zile, timp în care musulmanii își vizitează rudele, în special pe cei vârstnici și savurează mâncărurile pregătite special pentru această ocazie.