Cea mai recentă tactică a Italiei de a învinge mafia: îndepărtarea copiilor din familiile implicate în sistem
În orașele din Italia în care mafia este tot mai puternică, unii specialiști susțin că pentru a preveni ca următoarea generație să se îndrepte spre criminalitate, copiii ar trebui să fie îndepărtați din familiile respective, scrie The Independent.
Inevitabil, la sfârșitul secolului al XIX-lea, când forțele de ordine lipseau cu desăvârșire din Sicilia, mafia italiană a evoluat rapid și a cunoscut o expansiune după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În timp, grupuri precum Cosa Nostra, ‘Ndrangheta și Camorra și-au ocupat locul printre cele mai importante organizații criminale din lume, care se ocupa cu droguri, furturi și spălare de bani.
Distrugerea celulelor şi arestările la nivel înalt le-au lovit pentru o perioadă, dar nu le-au distrus, aşa cum îşi doreşte societatea italiană. Mai mult, mafia pare de neoprit, mai ales pe vreme de pandemie. În acest context, unii activişti anti-mafia insistă pentru o nouă abordare în vederea combaterii ei, şi anume îndepărtarea nou-născuţilor din familiile mafioţilor. Un subiect care naşte multe controverse în Italia, transmite The Independent.
Francesco Emilio Borrelli, consilier regional în Campania, unde îşi are rădăcinle Camorra, se află în fruntea acestei inţiative. El vede chestiunea de pe poziţii radicale, ca o ultimă soluţie pentru învingerea mafiei.
Potrivit lui Borrelli, mafioţii nu fac copii din dragoste, ci pentru a-i pune la muncă şi a-şi asigura succesori pentru activităţile lor criminale. În plus, spune el, odată ce un copil a devenit delincvent, nu mai poate fi salvat. Aşadar, „copilul (unui mafiot) trebuie îndepărtat (de familie) imediat după naştere”, pledează el.
Un proiect în acest sens este dezbătut de ani de zile în Italia. În 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a răspuns pozitiv propunerii, îndemnând Parlamentul să o ia în considerare. Însă nu au fost obţinute rezultate concrete de atunci.
„Am întâmpinat o mulţime de obstacole”, spune Borrelli. „Unii susţin că drepturile părinţilor primează, ceea ce este incorect, pentru că interesele copilului sunt cele mai importante”, afirmă oficialul italian.