Cea mai puternică bombă nucleară, testată în SUA. Şi avioanele româneşti o pot lansa

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Joi 31 August 2017 11:27
Categorie: Internaţional
test b61-12

Cunoscută sub numele de cod B61-12, noua bombă nucleară americană este văzută ca o ameninţare atât de ruşi, cât şi de chinezi.

Administraţia pentru Siguranţă Nucleară de la Washington a anunţat săptămâna aceasta că a testat cu succes două bombe neghidate B61-12 la baza aeriană Nellis. „Testele au validat designul în materie de performanţă a sistemelor”, a declarat Phil Calbos, director adjunct al programelor nucleare din domeniul apărării. Bomba va intra însă în dotarea forţelor SUA abia în 2019, dacă toate testele vor decurge cu succes.

Fiind vorba de un proiectil neghidat, B61-12 trebuie lansat dintr-un avion, fie un bomardier, fie un avion multirol. Noul model ar trebui să înlocuiască complet vechea generaţie de arme nucleare americane, urmând să fie produs în cel puţin 400 de unităţi.

Atât Rusia, cât şi China, consideră B61-12 cea mai periculoasă armă atomică dezvoltată de Statele Unite, din cauza preciziei conferite de un sistem de navigaţie produs de Boeing, dar şi a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie. În plus, puterea sa poate fi reglată de la 0.3 până la 50 de kilotone de TNT (prin comparaţie, bomba de la Hiroşima a avut o putere de 15 kilotone), ceea ce îi conferă atât capabilităţi strategice, cât şi tactice. Testele au indicat şi faptul că B61-12 poate lovi ţinte la câţiva metri sub pământ, ceea ce ar face inutile multe adăposturi nucleare.

Generalul James Cartwright, fost şef al Comandamentului Strategic de la Washington, cel care a lansat programul de producere a acestei bombe, spune că precizia ei şi volumul redus de praf radioactiv fac să fie “mai uşor de apăsat pe trăgaci”. “Este mai utilizabilă pentru un preşedinte în cadrul unei decizii de siguranţă naţională”, recunoaşte Cartwright, potrivit New York Times.

În vreme ce chinezii sugerează că bombe de acest tip ar putea fi utilizate într-un atac asupra Coreei de Nord, în contextul escaladării tensiunilor din regiune, experţii ruşi se tem că B61-12 va intra în dotarea forţelor NATO din Europa, pentru a fi folosită la lovituri tactice împotriva forţelor Kremlinului.

Vor fi desfăşurate în state NATO pentru aşa-numite misiuni nucleare comune, implicând piloţi din ţări NATO fără arsenal nuclear, ceea ce contrazice Tratatul de Neproliferare Nucleară”, a declarat, pentru Russia Today, Mihail Ulianov, şeful direcţiei de Control şi Neproliferare a Înarmării din ministerul de Externe de la Moscova. Acuzaţii de acest fel au fost lansate inclusiv la adresa României în mai de şeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Bombele B61-12 pot fi instalate pe mai multe tipuri de avioane americane, inclusiv pe aeronavele F-16 MLU cumpărate de România. Newsweek scria însă, în primăvara acestui an, că astfel de bombe vor fi desfăşurate doar în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia începând cu anul 2020.

test b61-12 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Ceremonia prilejuita de sosirea în ţară a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon, din setul de 12 achizitionat de Ministerul Apararii Nationale Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
bomba B61-11 verificata Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Coreea de Nord a amenintat SUA cu un
Coreea de Nord a amenintat SUA cu un "atac nuclear in inima tarii" daca nu renunta la planurile de a-l da jos pe Kim Jong Un
Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE.
Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE. "Nu avem nicio forma de aparare pentru tarile NATO"
Statul Major rus: Bazele antiracheta, inclusiv cea din Romania, ar putea permite un atac nuclear al SUA in Rusia
Statul Major rus: Bazele antiracheta, inclusiv cea din Romania, ar putea permite un atac nuclear al SUA in Rusia
Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa
Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident polițist Italia
Furie în Italia din cauza reacției unui român după moartea unui polițist
Boo, ”cel mai drăguț câine din lume”, a murit de „inimă rea”. Avea 16 milioane de fani
Franța, în stare de șoc. Doi polițiști din celebra unitate de elită 36 ar fi violat o femeie
Rusia ar fi instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre
”Doi bărbați periculoși”, căutați în legătură cu uciderea lui Tudor Simionov la Londra
Compania aeriană care oferă discounturi în funcție de ADN
Nastya Rybka
O tânără arestată pentru prostituție în Rusia lansează acuzații la adresa lui Putin
Întâlnire spectaculoasă în adâncuri. Câțiva scafandri au înotat cu un rechin uriaș
Explozie în Mexic. Cel puțin 21 de oameni au murit, iar alți 71 sunt răniți
Scuza penibilă invocată de un bărbat cu datorii la stat: "Soacra mea este o vrăjitoare”
Parfumuri de 4.500 de lire găsite sub fustele a patru românce, în UK. Metoda hoațelor
Primul parlamentar transsexual din Germania. Tessa Ganserer are soție și doi copii