Cea mai puternică bombă nucleară, testată în SUA. Şi avioanele româneşti o pot lansa

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Joi 31 August 2017 11:27
Categorie: Internaţional
test b61-12

Cunoscută sub numele de cod B61-12, noua bombă nucleară americană este văzută ca o ameninţare atât de ruşi, cât şi de chinezi.

Administraţia pentru Siguranţă Nucleară de la Washington a anunţat săptămâna aceasta că a testat cu succes două bombe neghidate B61-12 la baza aeriană Nellis. „Testele au validat designul în materie de performanţă a sistemelor”, a declarat Phil Calbos, director adjunct al programelor nucleare din domeniul apărării. Bomba va intra însă în dotarea forţelor SUA abia în 2019, dacă toate testele vor decurge cu succes.

Fiind vorba de un proiectil neghidat, B61-12 trebuie lansat dintr-un avion, fie un bomardier, fie un avion multirol. Noul model ar trebui să înlocuiască complet vechea generaţie de arme nucleare americane, urmând să fie produs în cel puţin 400 de unităţi.

Atât Rusia, cât şi China, consideră B61-12 cea mai periculoasă armă atomică dezvoltată de Statele Unite, din cauza preciziei conferite de un sistem de navigaţie produs de Boeing, dar şi a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie. În plus, puterea sa poate fi reglată de la 0.3 până la 50 de kilotone de TNT (prin comparaţie, bomba de la Hiroşima a avut o putere de 15 kilotone), ceea ce îi conferă atât capabilităţi strategice, cât şi tactice. Testele au indicat şi faptul că B61-12 poate lovi ţinte la câţiva metri sub pământ, ceea ce ar face inutile multe adăposturi nucleare.

Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE. "Nu avem nicio forma de aparare pentru tarile NATO"

Generalul James Cartwright, fost şef al Comandamentului Strategic de la Washington, cel care a lansat programul de producere a acestei bombe, spune că precizia ei şi volumul redus de praf radioactiv fac să fie “mai uşor de apăsat pe trăgaci”. “Este mai utilizabilă pentru un preşedinte în cadrul unei decizii de siguranţă naţională”, recunoaşte Cartwright, potrivit New York Times.

În vreme ce chinezii sugerează că bombe de acest tip ar putea fi utilizate într-un atac asupra Coreei de Nord, în contextul escaladării tensiunilor din regiune, experţii ruşi se tem că B61-12 va intra în dotarea forţelor NATO din Europa, pentru a fi folosită la lovituri tactice împotriva forţelor Kremlinului.

Vor fi desfăşurate în state NATO pentru aşa-numite misiuni nucleare comune, implicând piloţi din ţări NATO fără arsenal nuclear, ceea ce contrazice Tratatul de Neproliferare Nucleară”, a declarat, pentru Russia Today, Mihail Ulianov, şeful direcţiei de Control şi Neproliferare a Înarmării din ministerul de Externe de la Moscova. Acuzaţii de acest fel au fost lansate inclusiv la adresa României în mai de şeful statului major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Bombele B61-12 pot fi instalate pe mai multe tipuri de avioane americane, inclusiv pe aeronavele F-16 MLU cumpărate de România. Newsweek scria însă, în primăvara acestui an, că astfel de bombe vor fi desfăşurate doar în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia începând cu anul 2020.

test b61-12 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Ceremonia prilejuita de sosirea în ţară a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon, din setul de 12 achizitionat de Ministerul Apararii Nationale Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
bomba B61-11 verificata Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Coreea de Nord a amenintat SUA cu un

Coreea de Nord a amenintat SUA cu un "atac nuclear in inima tarii" daca nu renunta la planurile de a-l da jos pe Kim Jong Un

Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE.

Noile rachete rusesti, ce pot lovi oriunde in Europa, sunt OPERATIONALE. "Nu avem nicio forma de aparare pentru tarile NATO"

Statul Major rus: Bazele antiracheta, inclusiv cea din Romania, ar putea permite un atac nuclear al SUA in Rusia

Statul Major rus: Bazele antiracheta, inclusiv cea din Romania, ar putea permite un atac nuclear al SUA in Rusia

Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa

Scenariu sumbru al autoritatilor: cum va fi afectata Romania de un seism sau un dezastru nuclear. Doar vestul tarii ar scapa

VIDEO PROTVPLUS.RO

Theresa May

Anunţul Londrei privind al doilea referendum pentru Brexit. "Publicul a votat"

Elon Musk riscă să fie dat în judecată de unul dintre salvatorii din Thailanda

Număr record al europenilor care s-au mutat din Marea Britanie

Șeful diplomației germane, după atacurile lui Trump: „Trebuie să ajustăm parteneriatul cu SUA”

Cod portocaliu de caniculă în Italia. În Roma sunt 42 de grade

Kim Jong-un va grația mai mulți deținuți, pentru prima dată de când a venit la putere

scutul anti-racheta de la Deveselu

Scutul anti-rachetă din România ar putea fi subiect de negociere la summit-ul Trump – Putin. Ce acuză ruşii

Palatul Kensington a publicat primele imagini oficiale de la botezul Prințului Louis. FOTO

Numărul 2 din Comisia Europeană, replică la declaraţiile luI Trump. "Nu vom abandona SUA"

Momentul în care un pod de cale ferată se prăbușește peste o șosea. VIDEO

Ștevie, usturoi și fasole, cultivate de agricultori pe fundul mării

Întâlnirea Trump - Putin a început, la Helsinki. "Avem multe de discutat - comerţ, rachete, China"