Cea mai modernă navă rusească, trimisă în apropierea coastelor SUA. Planul Kremlinului
Kremlinul a trimis o forţă navală în Cuba, după ce regimul de la Havana a răcit relaţiile cu americanii.
O forţă navală condusă de fregata Amiral Gorşkov, cea mai modernă navă a flotei ruse a sosit luni în portul Havana, în timp ce insula socialistă se află în colimatorul SUA, care şi-a înmulţit sancţiunile împotriva sa, notează France Presse.
Sosită la ora locală 08:20, flota rusă mai are în componenţa sa nava logistică Elbrus şi remorcherul Nikolai Ciker.
Potrivit mai multor media ruse, după vizita în Havana, formaţiunea navală rusă îşi va continua călătoria în Venezuela.
Parteneri istorici din timpul Războiului rece, Havana şi Moscova s-au reapropiat de câteva luni, în timp ce Cuba este vizată de numeroase sancţiuni din partea Washingtonului, care îi reproşează sprijinul pentru guvernul venezuelean al lui Nicolas Maduro.
Primind la începutul lunii mai cea mai înaltă distincţie a Partidului Comunist rus, ordinul Lenin, Raul Castro, primul secretar al Partidului Comunist cubanez, subliniase "relaţiile istorice" între cele două ţări, "care astăzi se întăresc şi se reînnoiesc".
La intrarea sa în portul Havana, fregata Amiral Gorşkov, care face parte din ultima generaţie de nave de război ruse, a tras salve de salut, cărora le-au răspuns prin salve cubaneze din fortăreaţa colonială San Carlos din Cabańa.
Potrivit unui comunicat al Forţelor armate revoluţionare (FAR) din Cuba, marinarii ruşi vor vizita marina de război cubaneză, precum şi "locuri de interes istoric şi cultural".
Motivul exact al vizitei nu este specificat. Aceasta survine la 10 zile după plecarea ultimei nave de croazieră americane, administraţia Trump interzicând de acum încolo ca aceste pacheboturi să facă escală în Cuba.
SUA, care aplică din 1962 un embargo economic împotriva insulei, şi-au întărit sancţiunile împotriva acesteia de la sosirea la putere a lui Donald Trump în 2017, marcând un regres după apropierea iniţiată de predecesorul său Barack Obama.