Cea mai mare enigma a istoriei, in sfarsit rezolvata. Cum au disparut oamenii de Neanderthal
Sute de ani a fost unul dintre cele mai mari mistere ale umanitatii. Acum insa, oamenii de stiinta au descoperit de ce au disparut oamenii de Neanderthal dupa 300.000 de ani in care au stapanit lumea.
Timp de generatii intregi, expertii au considerat ca tehnicile de vanatoare mai evoluate si creierul superior au fost motivele suprematiei Homo sapiens.
Insa cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit ca raspunsul este mult mai simplu: omul modern i-a invadat, fapt care a dus la disparitia acestora.
Oamenii moderni, care au luat nastere in Africa, au ajuns in Europa intr-un numar de zece ori mai mare decat al oamenilor de Neanderthal si le-au invadat habitatele.
Populatia oamenilor moderni a inceput sa creasca dramatic, ceea ce a insemnat ca oamenii de Neanderthal nu au mai putut concura pentru animale si alte surse de mancare, in timpul iernilor foarte reci. Noi eram mai numerosi si comunicam mai bine intre noi, asa ca ajungeam mai repede la hrana.
"In fata unei asemenea competitii, oamenii de Neanderthal s-au retras initial in regiuni marginale si mai putin atractive ale continentului si, eventual, au disparut, acum aproximativ 40.000 de ani, dupa numai cateva mii de ani de la invazia omului modern", a explicat Paul Mellars, profesor de preistorie si evolutie umana in cadrul Departamentului de Arheologie al Universitatii Cambridge, pentru Daily Mail.
Echipele conduse de profesorul Mellars au studiat ruinele din regiunea Perigord, in sud-vestul Frantei, care contine cea mai vasta concentratie de habitate ale oamenilor de Neanderthal si Homo Sapiens din Europa.
Cercetatorii de la Cambridge, care si-au publicat concluziile studiului in jurnalul Science, cred ca au reusit in sfarsit sa demonstreze faptul ca numarul masiv al omenilor moderni a dus la disparitia omenilor de Neanderthal.
Cat despre faptul ca oamenii moderni posedau, de asemenea, creiere mai evoluate si, deci, erau mai destepti decat oamenii de Neanderthal, acest lucru ramane inca in dezbatere. Cu toate acestea, expertii dau exemplu picturile sofisticate gasite in pesterile acestora si folosirea sulitelor la vanat ca dovada a inovatiilor lor.
Oamenii de Neanderthal si cei moderni impart insa un stramos comun, care a trait in Africa. Acum in jur de 400.000 de ani, oamenii de Neanderthal au parasit Continentul Negru si au migrat in Asia si Europa. Stramosii nostri au ramas pe loc si au evoluat in oameni moderni. Apoi, in urma cu 100.000 de ani, au parasit si ei Africa intr-un val de migratii.
Cele doua specii au trait laolalta, in Europa si Asia, timp de 20.000 de ani. Testele genetice efectuate anul trecut au scos la iveala faptul ca cele doua specii s-au amestecat intr-o mica masura. Asa ca, ADN-ul asiaticilor si europenilor contine 1 pana la 4% ADN al omenilor din Nenderthal.