Cea mai căutată operă de artă din lume, găsită din greșeală după 23 de ani

Ultima actualizare: 14-12-2019 09:29
Portrait of a Lady
Getty

Poliţia italiană investighează descoperirea unei pânze care ar putea ar fi un Gustav Klimt furat acum aproape 23 de ani şi care a fost găsită în peretele galeriei unde fusese expusă anterior, potrivit The Guardian., scrie news.ro.

"Portrait of a Lady", care a dipărut de 23 de ani, una dintre cele mai căutate opere de artă din lume, rămâne un mister de când a fost furată în 1997.

Marţi, un grădinar care curăţa iedera de pe un perete exterior al galeriei de artă modernă Ricci Oddi, în nordul oraşului Piacenza, a descoperit un panou metalic. Când l-a deschis, a găsit în adâncitură o pânză într-o geantă.

Galeria nu va face un anunţ oficial până când autenticitatea picturii nu este confirmată dar, potrivit unor surse citate de ziarul local Piacenza Star, o expertiză iniţială a indicat faptul că tabloul este un Klimt din 1917, o lucrare târzie a artistului austriac.

Directorul galeriei, Massimo Ferrari, a declarat pentru cotidianul italian La Libertà că "ştampilele şi ceara din spatele pânzei sunt originale".

Jonathan Papamerenghi, membru al consiliului din Piacenza, responsabil de domeniul cultural, nu exclude posibilitatea ca pictura să fi fost abandonată în perete de hoţii care voiau să o înapoieze.

"Este bizar, pentru că, imediat după jaf, fiecare colţ al galeriei şi al grădinii a fost cercetat minuţios", a spus el pentru La Repubblica. "Cel mai straniu lucru este că pictura se află într-o stare excelentă. Nu pare că ar fi fost închisă timp de 22 de ani".

Dispariţia tabloului a fost semnalată în dimineaţa zilei de 22 februarie 1997, dar Poliţia crede că a fost furat cu trei zile mai devreme. Anchetatorii au suspectat atunci că hoţii ar fi fost persoane din interiorul galeriei. Ancheta a fost redeschisă în 2016 ca urmare a descoperirii de urme ADN ale unui hoţ pe rama tabloului abandonată.

Poliţia crede că hoţii au folosit fir de pescuit pentru a agăţa capodopera din perete şi pentru a o ridica printr-un luminator deschis din acoperişul galeriei, acolo unde rama a fost aruncată.

Lucrarea lui Klimt este considerată deosebit de importantă pentru că la scurt timp după dispariţie un student la arte a descoperit că a fost pictată peste o altă operă care se credea pierdută - un portret al unei tinere care nu a mai fost văzut din 1912 - aceasta fiind singura lucrare "dublă" a lui Klimt cunoscută în lumea artei.

Lucrarea "Portrait of a Lady" datează din 1916-1917 şi este evaluată în prezent la 60 de milioane de euro (66 milioane de dolari).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO