Cea mai batrana femeie din Europa a implinit 116 ani. A mancat timp de 90 de ani cate trei oua dimineata


Ultimul update: Sambata 05 Decembrie 2015 07:00
Data publicarii: Miercuri 02 Decembrie 2015 11:32
Categorie: Stiri externe
Emma Morano

Emma Morano a implinit recent 116 ani, ceea ce o face sa fie decana de varsta a Europei. Care ar putea fi secretul longevitatii ei?

Italianca spune ca s-a despartit de sotul violent la 39 de ani si timp de 90 de ani a mancat cate trei oua dimineata, adica circa 100.000 in total, scrie presa italiana, preluata de 20minutes.fr.

Nascuta in 29 noiembrie 1899, Emma Morano este in prezent a doua femeie ca longevitate din lume, dupa americanca Susannah Mushatt Jones, cu patru luni mai mare, relateaza cotidianul La Stampa, precizand ca sunt singurele femei in viata care au traversat trei secole.

Longevitatea Emmei se datoreaza fara indoiala si mostenirii genetice, mama ei murind la 91 de ani, iar una dintre surori, la 107, asa incat ADN-ul decanei de varsta a Europei a fost trimis la Harvard pentru a fi studiat. Ea locuieste inca in apartamentul de doua camere in care a stat cea mai mare parte a vietii si a acceptat sa fie ajutata doar anul trecut. "Cu puterea vointei se poate face orice", spune ea.

Vointa a facut-o sa se desparta de sotul care o batea, imediat dupa ce unicul ei copil murise la sapte luni. Era in 1938 si divortul nu era inca autorizat in Italia. Femeia avea 39 de ani si a ales sa ramana singura. "Voiam sa nu depind de nimeni", a spus Emma Morano in New York Times in luna februarie.

Muncitoare in domeniul textil pana la 75 de ani, ea si-a petrecut aproape toata viata in mica localitate piemonteza Verbania, pe inaltimile lacului Maggiore, a carui clima i-a fost recomandata de un medic. La 20 de ani, cand suferea de anemie, un alt medic i-a prescris doua oua crude si unul fiert in fiecare dimineata, regim pe care l-a tinut pana la 110 ani, consumand aproape 100.000 de oua in total.
 

Sursa: Agerpres

Tags: femeie, batrana, europa,

VIDEO PROTVPLUS.RO