Cea mai adâncă groapă săpată de oameni. Este numită și ”intrarea în iad”
În timpul Războiului Rece, confruntarea SUA - Rusia s-a dat pe numeroase fronturi, iar cele două țări s-au lăudat inclusiv că vor săpa cea mai adâncă groapă din istorie.
Locul ales de Rusia pentru acest proiect a fost Peninsula Kola, aflată în Cercul Arctic, iar startul a fost dat în anii 1970.
Aici, timp de 20 de ani sovieticii au adus mașinării speciale și au săpat continuu, ajungând la adâncimea de 12,2 kilometri.
Proiectul a fost însă oprit după prăbușirea URSS, în 1992, deși scopul inițial era să ajungă la mantaua Pamântului, aflată la 40 de kilometri adâncime.
MAI MULTE IMAGINI CU GROAPA ÎN GALERIA FOTO
În acel moment, temperatura la care săpau mașinăriile era de 180 de grade Celsius, de două ori mai mai mare decât se anticipa, iar utilajele nu mai puteau funcționa normal.
În prezent, craterul de 12,2 kilometri încă există în Peninsula Kola, însă intrarea a fost sigilată. Între timp, a devenit o atracție turistică.
Oamenii din zonă au denumit locul ”intrarea în iad”, iar unii dintre ei se jură că, atunci când era deschis, puteau auzi cum sunt torturate sufletele în iad.
Alte două țări care au încercat să sape cea mai adâncă groapă, SUA și Germania, au abandonat proiectul înainte să ajungă la 10 kilometri, după ce s-au tăiat fondurile.
Acum, Japonia a anunțat că va demara un proiect asemnător, în încercarea de a ajunge la mantaua Pământului.