Ce vor discuta Putin și Kim Jong Un. Corespondent CNN: Ambele state se bucură de sprijinul, uneori tacit, al Chinei
Kim Jong-Un a intrat în Rusia și se îndreaptă, în trenul său blindat, spre locul unde îl va întâlni pe Vladimir Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a confirmat întrevederea, însă nu știm când și unde vă avea loc. Se speculează că cei doi lideri se vor întâlni la cel mai modern centru spațial al Moscovei, aflat în Extremul Orient Rus.
Kim Jong-Un a trecut în această dimineață granița în Rusia și se vă întâlni cu Vladimir Putin, însă locul și data întrevederii nu au fost făcute publice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit unui oficial de la Kremlin, cei doi lideri vor discuta despre posibilitatea ca Moscova să trimită ajutoare umanitare la Phenian. Americanii spun însă că Putin vrea să primească de la Kim Jong-Un armament pentru operațiunile din Ucraina. Coreea de Nord ar căuta să obțină de la Rusia tehnologii avansate pentru programul său de sateliţi şi submarine.
James D. J. Brown, profesor de științe politice la Universitatea Temple: „Mă aștept la o înțelegere prin care Coreea de Nord să furnizeze Rusiei obuze de artilerie. Rușii vor oferi, la schimb, alimente, combustibil. Cred că nu vor merge până într-acolo încât să ofere tehnologie militară, cel puțin nu la nivel public. Fiindcă, dacă vor livra armament, și Coreea de Nord îl va folosi într-o acțiune agresivă, de pildă împotriva Coreei de Sud, atunci Rusia va pica rău”.
Armata rusă duce o lipsă acută de obuze, iar Phenianul are un stoc mare de proiectile de artilerie și rachete care ar fi compatibile cu armele din epoca sovietică.
Analist: „Coreea de Nord produce cu succes armament greu, piesele de artilerie și muniția sunt și ele bune. Sunt similare cu modelele rusești, au același calibru”.
Administrația Biden spune că Phenianul a trimis deja Rusiei rachete de infanterie și obuze, care au fost folosite pe frontul din Ucraina de mercenarii Wagner. Americanii au cerut expres Phenianului să nu livreze arma Rusiei. În caz contrar, să se pregătească pentru „consecințe”.
James D. J. Brown, profesor de științe politice la Universitatea Temple: „Problema e: ce consecințe mai sunt disponibile? Coreea de Nord e vizată de numeroase sancțiuni, iar relațiile (cu Statele Unite) sunt oricum la nivel minim. Asta înseamnă că sunt puține pârghii pe care le poți trage”.
Să apelezi la ajutorul dictatorului nord-coreean e un gest disperat, care, poate prelungi războiul, cred analiștii, consultați de Reuters.
Sunt șanse mici totuși să-i schimbe cursul, mai spun aceștia. Mai ales că există indicii legate de rata mare de eșec a obuzelor nord-coreene, fie din cauza deficiențelor de producție sau a condițiilor de depozitare.
Paula Hancocks, corespondent CNN: „Această alianță strategică e benefică atât pentru Rusia, cât și pentru Coreea de Nord, nu doar din punct de vedere militar, dar și politic. Sunt amândouă izolate și vizate de sancțiunile occidentalilor. Amândouă se bucură de sprijinul, uneori tacit, al Chinei, iar asta le face să fie o amenințare în creștere la adresa actualei ordini mondiale”.