Ce urmează să se întâmple cu ostaticii israelieni după ce liderul Hamas a fost ucis. Anunțul categoric al grupării teroriste
Un membru senior al Hamas a recunoscut - la câteva zile după eveniment - că liderul suprem al organizației „a fost ucis în luptă”.
Însă premierul Beniamin Netanyahu spune că eliminarea principalului dușman al Israelului din Gaza „nu înseamnă sfârșitul războiului”.
Și președintele american, Joe Biden, a recunoscut, în fața presei, că este mai ușor să obțină un armistițiu în Liban decât în Gaza.
La două zile după ce armata israeliană a difuzat imaginile cu ultimele momente ale liderului Hamas, Yahya Sinwar, gruparea islamistă a anunțat în mod oficial moartea acestuia.
Khalil al-Hayya, înalt oficial politic al Hamas: „Îl jelim pe marele lider, fratele mujahedin, martirul Yahya Sinwar, Abu Ibrahim, care s-a ridicat la ceruri ca un martir eroic”.
Sinwar a fost identificat prin analiza dentară și a amprentelor, afirmă poliția. Dar si prin teste ADN. Israelienii aveau mostrele sale genetice de când a fost deținut, pentru că Yahya Sinwar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisori din Israel - până în 2011, când a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri. În Israel, moartea celui care a ordonat masacrul din 7 octombrie 2023 aduce un strop de speranță.
Cetățean israelian: „Cred că va ajuta la încheierea unui acord (pentru eliberarea ostaticilor). Sinwar a împiedicat încheierea unui acord. Și sperăm că moartea lui va duce la un acord”.
Cetățean israelian: „Suntem oarecum bucuroși să vedem că s-a făcut un pic de dreptate, să vedem că Sinwar a murit. Dar, după cum am spus, cel mai important este să-i vedem pe toți ostaticii întorși acasă”.
Sunt și israelieni care nu cred că lucrurile se vor schimba în bine prea curând.
Femeie din Israel: „Nu cred că mai mulți morți vor fi de ajutor pentru a aduce înapoi ostaticii noștri. Sinwar e doar încă un mort, asta e tot”.
Inclusiv Hamas, prin vocea liderilor rămași în viață, susține că va returna ostaticii după încheierea războiului și când Israelul se va retrage din Gaza.
Bărbat palestinian: „Aceasta este o veste foarte tristă și foarte nefericită. Dumnezeu să-l odihnească pe liderul Hamas, Yahya Sinwar. A murit ca un luptător. A murit ca un martir, unul onorabil”.
Femeie din Palestina: „Zeci, sute, mii de lideri au fost martirizați și înlocuiți cu alți lideri. Poporul palestinian e viu, nu moare, indiferent cât de mult durează războaiele, indiferent câte țări luptă împotriva noastră”.
Rămâne de văzut cine va prelua conducerea Hamas, în condițiile în care întreaga structură militară a grupării islamiste pare să fi fost distrusă.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA: „Fără îndoială, (Israelul) a eliminat complet orice amenințare imediată pe care Hamas ar fi putut să o reprezinte dintr-o perspectivă militară. Au distrus structura de comandă militară. Au atacat depozitele de arme. Hamas este într-o poziție mult, mult, mult mai slăbită decât a fost vreodată”.
Pe de altă parte, președintele american, Joe Biden, aflat în Germania pentru o scurtă vizită, a anunțat că și Franța, și Germania și Marea Britanie susțin un armistițiu în Orientul Mijlociu, iar moartea lui Sinwar a creat premisele potrivite.
Joe Biden, președintele SUA: „Probabil putem trata cu Israelul și Iranul într-un mod care... să încheie conflictul pentru o perioadă. Credem că există o posibilitate de a lucra pentru un armistițiu în Liban. Dar va fi mai greu în Gaza”.