Ce soluție au găsit autoritățile dintr-un sat din estul Spaniei pentru a preveni incendiile de vegetație

Ultima actualizare: 31-08-2021 09:30

Vara care se încheie a fost marcată de nenumărate incendii de vegetație izbucnite în sudul Europei, din Turcia până în Spania, dar și în multe alte țări ale lumii.

Specialiștii spun că lucrurile vor continua să se agraveze din cauza încălzirii globale și ca să se ferească mai bine de aceste dezastre naturale, o comunitate din estul Spaniei a venit cu o soluție mai puțin obișnuită: a instalat zeci de detectoare de fum în pădurile din jurul localității.

Olocau este un sat aflat la aproape 40 de kilometri de Valencia, la marginea unui parc natural. Aici, riscul de incendii e uriaș, așa că Primăria a instalat câteva zeci de detectoare de fum în pădurile din jur.

Antonio Ropero, primar: ”Dacă izbucnește un incendiu de pădure, temperatura în zona respectivă crește și detectoarele ne avertizează.”

Sistemul de avertizare e unul simplu, dar eficient, spun inițiatorii proiectului. Alarma e dată în câteva minute de la izbucnirea unui focar, iar pompierii pot să intervină eficient. Localnicii pot monitoriza detectoarele în timp real și, în cazul unei urgențe, primesc un mesaj SMS care le spune unde sunt flăcările și cum să iasă în siguranță din pădure.

În jurul localității au fost instalate 47 de asemenea detectoare, iar costul proiectului-pilot a fost de 13.000 de euro.

Raúl Quílez, cercetător: ”Le folosim pe post de sistem de avertizare rapidă și încercăm să-i facem pe oameni conștienți de pericolul incendiilor de vegetație.”

Regiunea Valencia, din care face parte și acest sat, e una dintre zonele cu risc ridicat de incendii de vegetație din Peninsula Iberică.

Localnic: ”Riscul e întotdeauna ridicat în timpul verii. Trebuie să fim grijulii.”

Localnic: ”Incendiile de pădure sunt o adevărată problemă. Trăim mereu cu speranța că nu se vor apropia prea mult de satul nostru.”

Localnicii spun că nu au mai avut focare majore în zonă de când au instalat detectoarele.

Au, însă, alte probleme. În aceste zile, regiunea se confruntă cu inundații masive, provocate de ploi abundente, care au afectat mai multe orașe aflate pe litoralul mediteranean. În două orașe din apropiere de Valencia au căzut aproximativ 180 de litri pe metru pătrat. Drumurile au fost inundate, la fel și gospodăriile oamenilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO