Ce se știe despre moartea lui Aleksei Navalnîi, survenită la două luni după transferul în colonia din Siberia

aleksei navalnii
Imago

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut duşman intern al liderului rus Vladimir Putin, a murit vineri la închisoarea din regiunea arctică unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare.

La două zile de la anunţul oficial al morţii sale, multe lucruri rămân însă învăluite în mister, un fapt care nu miră pe nimeni în cazul regimurilor autocrate, lipsite de transparenţă şi care înăbuşă orice disidenţă. Reuters a pus cap la cap informaţiile relevante pentru a avea un tablou al momentului.

MOARTEA

Navalnîi era încarcerat din decembrie 2023 la colonia penală IK-3, situată la nord de Cercul Polar, la Harp, în regiunea Iamalо-Neneţ, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

Moartea sa a fost anunţată de Serviciul Penitenciar Federal al Districtului autonom Iamalo-Neneţ la 16 februarie, la ora 14:19, ora Moscovei (13:19 ora României).

Citește și
Cum alegem pepenele copt. Metoda cu care un fermier garantează acuratețe de 99%: „Cotorul verde este primul semn”

"La 16 februarie 2024, în colonia penală numărul 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare, pierzându-şi aproape imediat cunoştinţa. Personalul medical al instituţiei a sosit imediat şi a fost chemată un echiaj de ambulanţă. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanţă au constatat decesul deţinutului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire" - au comunicat autorităţile.

Nici serviciul penitenciar şi nici cadrele medicale nu au oferit mai multe detalii despre deces.

"SINDROMUL MORŢII SUBITE"

Soţia lui Navalnîi, Iulia, vorbind la Munchen la câteva ore după anunţ, a declarat că nu ştie dacă să creadă sau nu ştirea din cauza a ceea ce ea a spus că sunt minciunile Rusiei.

Dar sâmbătă, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a confirmat că Navalnîi a murit.

Mama sa, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, a fost anunţată de deces, a spus Iarmîş. Ora decesului din notificare era 14:17, ora locală (09:17 GMT), pe 16 februarie, a spus Iarmîş.

"Când avocatul şi mama lui Aleksei au ajuns la colonie în această dimineaţă, li s-a spus că sindromul morţii subite a fost cauza morţii lui Navalnîi", a declarat sâmbătă Ivan Jdanov, care conduce Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi.

"Sindromul morţii subite" este un termen vag pentru diferite sindroame cardiace care cauzează stop cardiac brusc şi deces.

O sursă neidentificată a declarat pentru televiziunea RT, controlată de stat, că Navalnîi a murit din cauza unui cheag de sânge.

UNDE ESTE CORPUL?

Nu este clar unde se află corpul lui Navalnîi.

Mamei sale i s-a spus că trupul a fost dus la Salehard, oraşul din apropierea complexului penitenciar, dar când a ajuns la morgă, aceasta era închisă.

Când a fost contactată de avocatul lui Navalnîi, morga a spus că nu are corpul lui Navalnîi, a declarat Iarmîş.

Ulterior, oficialii i-au spus că trupul nu va fi predat până când ancheta nu va fi finalizată, deşi anterior li se spusese că ancheta nu a descoperit urme de violenţă.

"În acest moment nu avem acces la cadavru şi nu ştim cu siguranţă unde se află, iar noi cerem ca autorităţile ruse să predea imediat corpul lui Aleksei familiei sale", a declarat Iarmîş într-un interviu acordat sâmbătă agenţiei Reuters.

Un angajat de la morga din Salehard a declarat pentru Reuters că trupul lui Navalnîi nu a ajuns acolo.

La rândul său, publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, care apare din străinătate, a citat surse neidentificate care au declarat că trupul a fost dus la morga Spitalului Clinic Districtual din Salehard. Potrivit publicaţiei, trupul prezenta semne de vânătăi ce ar putea proveni de la posibile convulsii, precum şi urme de încercări de masaj cardiac. Ziarul a precizat că nu este clar de ce inima lui s-a oprit.

Unele mass-media ruseşti au raportat că o echipă specială de anchetatori a sosit de la Moscova. Nu este clar când va avea loc autopsia.

PROBLEME DE SĂNĂTATE

Cu doar o zi înainte de moartea sa, Navalnîi a fost arătat glumind în instanţă prin intermediul unei legături video cu tribunalul. El i-a cerut amuzat unui judecător să-i folosească o parte din salariul său uriaş pentru a-şi alimenta propriul cont.

Postul de ştiri online SOTA a relatat că şedinţa de judecată a fost convocată după o "ceartă" cu un ofiţer de penitenciar care a încercat să confişte stiloul lui Navalnîi. Navalnîi a transmis mai târziu, joi, prin intermediul avocaţilor, că a primit 15 zile de izolare.

Închisorile ruseşti sunt brutale, iar echipa sa a exprimat în repetate rânduri temerea că ar putea păţi ceva rău sau că ar putea fi ucis.

El a fost plasat în repetate rânduri în celule de pedeapsă, la izolare, pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru atitudinea sa.

Anul trecut, el a ridicat o problemă puţin mediatizată care bântuie închisorile din Rusia: căderea dinţilor din cauza alimentaţiei precare.

Cu mai puţin de un an în urmă, echipa sa a declarat că se lupta cu dureri severe de stomac în închisoare.

STAREA DE SPIRIT

Deşi a glumit pe seama condiţiilor, colonia Polar Wolf este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. "Încă nu a fost mai frig de -32°C", a declarat Navalnîi în ianuarie.

"Nimic nu te revigorează mai mult decât o plimbare în Iamal la 6:30 dimineaţa", preciza el ironic.

"Chiar şi la această temperatură, poţi să te plimbi mai mult de o jumătate de oră doar dacă reuşeşti să-ţi crească un nou nas, noi urechi şi noi degete", comenta deţinutul făcând haz de necaz.

El a postat o fotografie a curţii sale de plimbare - ziduri de beton, acoperite cu bare de metal, 11 trepte lungi şi trei late.

Navalnîi a menţionat şi o scenă din filmul "The Revenant" din 2015, în care Leonardo DiCaprio se adăposteşte în carcasa unui cal. "Nu cred că ar fi funcţionat aici. Un cal mort ar fi îngheţat în 15 minute", a spus Navalnîi. "Avem nevoie de un elefant aici, un elefant fierbinte, unul prăjit", a continuat el în aceeaşi notă de umor şi ironie.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Rușii plătesc mai mult pe „luxul” occidental. Cât de mult au crescut tarifele vamale pentru bunurile din țările vestice
Rușii plătesc mai mult pe „luxul” occidental. Cât de mult au crescut tarifele vamale pentru bunurile din țările vestice

Importurile rusești sunt mai scumpe, după ce țara condusă de Vladimir Putin a majorat taxele vamale pentru foarte multe bunuri de consum provenind din țările occidentale, care au impus sancțiuni după „operațiunea specială” din Ucraina.

Kamala Harris dă asigurări marilor donatori democraţi: „Vom câştiga aceste alegeri”
Kamala Harris dă asigurări marilor donatori democraţi: „Vom câştiga aceste alegeri”

Vicepreşedinta SUA Kamala Harris le-a dat vineri asigurări marilor donatori democraţi că partidul va câştiga alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Divergențe între Grecia și Turcia cu privire la reunificarea insulei Cipru. Turcia, acuzată de încalcarea drepturilor omului
Divergențe între Grecia și Turcia cu privire la reunificarea insulei Cipru. Turcia, acuzată de încalcarea drepturilor omului

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a pledat sâmbătă pentru reunificarea Ciprului şi pentru retragerea controlului militar turc, în timp ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a respins perspectiva unor noi negocieri privind reunificarea.

Recomandări
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne
Cum s-a produs accidentul din Gara Basarab. Locomotiva s-a izbit de tren pentru că ar fi rămas fără frâne

S-a activat planul roșu, vineri seară, în Gara Basarab din Capitală. 15 persoane au fost rănite, după ce locomotiva unui tren privat s-a ciocnit de vagonul la care urma să se cupleze.

Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră
Viktor Orban: Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu e un adversar politic, este angajata noastră

Ursula von der Leyen, preşedinta realeasă a Comisiei Europene, nu este un adversar politic, ci este "angajata noastră", a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!"

Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină
Vin furtunile. ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu în mai multe județe: averse torențiale, vijelii și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai multe avertizări de vreme nefavorabilă, valabile pentru mai multe regiuni din România.