Tot ce trebuie să știe românii despre noul sistem de imigrație din Marea Britanie

Cum au sărbătorit britanicii Brexitul - 13
Getty

Sistemul de imigraţie pe bază de puncte ce va fi aplicat în UK nu îi afectează pe românii şi restul cetăţenilor UE care s-au înregistrat pentru statut special, de rezident sau pre-rezident, ci pe cei care doresc să se stabilească în Regat, din 2021.

Potrivit ambasadorului britanic la Bucureşti, Andrew Noble, marea majoritate a lucrătorilor cu calificare nu vor avea nicio dificultate privind acest sistem, care ar putea fi aplicat începând din data de 1 ianuarie.

"Cred că cel mai important lucru pe care îl pot spune, mai ales în România, este că aceasta este politica de imigrare pentru persoane care vor să se stabilească şi să trăiască în UK. Aşadar, nu îi afectează pe românii care deja s-au înregistrat pentru a primi statut special de rezident sau pre-rezident în UK. Toate drepturile acestora sunt garantate de acordul de retragere, pe viaţă. De asemenea, nu se aplică vizitatorilor în UK. Veţi putea veni ca turişti sau în scop de afaceri şi să staţi perioada legală de timp, înainte de a fi considerat imigrant. Aşadar, cred că deja am hotărât de facto că acest sistem nu se aplică marii majorităţi a românilor, care ori vor fi rezidenţi în UK sau doar turişti. Pentru cei care vor să meargă să trăiască în Marea Britanie este un nou sistem, la care trebuie să aplice, vor fi diverse categorii, fiecare cu reguli aparte. Marea majoritate a lucrătorilor cu calificare nu vor avea nicio dificultate privind acest sistem. Este mai împovărător decât libera circulaţie, dar Guvernul este clar în acest sens: libera circulaţie trebuie să se încheie. Aceasta este maniera prin care vor fi umplute goluri din economia noastră, dar şi nevoile românilor care vor să trăiască şi să lucreze în Marea Britanie vor fi satisfăcute", a spus Andrew Noble, într-un interviu pentru Agerpres.

Într-un document-cadru ce prezintă planurile Guvernului de la Londra după Brexit se menționează că cetăţenii UE cu o calificare în meserie se pot înscrie pentru a se stabili în Marea Britanie, de la 1 ianuarie 2021, dacă vor cumula minimum 70 de puncte, acordate pentru criterii, precum calificarea în muncă, educaţie, dacă au deja un angajator în Regat şi dacă au un venit minim garantat.

Andrew Noble a precizat însă, că acest sistem a fost gândit de mult timp de Guvernul britanic, iar datele din documentul politic publicat la 19 februarie sunt trasate "în linii mari".

Citește și
pasaport britanic
Una din primele măsuri luate de britanici după Brexit: „O nouă cale în lume”
„Șmecheria juridică” prin care Dumitru Buzatu a scăpat de interceptările din dosarul mitei în portbagaj. Cum au încălcat procurorii DNA regulile Înaltei Curți înainte să fi fost stabilite

"Este un document-cadru, nu documentul de implementare. S-ar putea ca unele elemente să se schimbe între momentul prezent şi cel al implementării, pe 1 ianuarie. Nu ştiu cum va fi, dar ce este scris acolo nu va fi, literă cu literă, realitatea", a punctat Noble.

Referitor la sistemul-pilot de viză pentru lucrătorii sezonieri, prevăzut în documentul-cadru, Andrew Noble a precizat: "Programul-pilot se desfăşoară în 2020, o perioadă în care orice român care vrea să meargă în Marea Britanie o poate face, inclusiv lucrătorii sezonieri în agricultură. Anul acesta, schema-pilot nu se aplică românilor care au o mai mare libertate. Prevedem că se va aplica de anul viitor, dar vorbim de un proiect-pilot. Am crescut cifra de patru ori, dar despre ce număr vorbim în 2021, nu ştiu să vă spun".

De asemenea, este menţionat că sistemul de puncte poate fi aplicat studenţilor.

Întrebat dacă studenţii mai pot ajunge în Marea Britanie, ambasadorul britanic a precizat: "Sistemul este acum mai clar: studenţii trebuie să aibă o ofertă din partea unei instituţii de învăţământ, să demonstreze că stăpânesc limba engleză şi că se pot întreţine în UK. Acestea sunt cerinţe normale pentru orice sistem de imigraţie. Studenţii vor trebui să aplice în acest sistem pe baza unui sistem de puncte. Intenţia noastră este să creştem numărul de studenţi internaţionali în universităţile britanice în mod considerabil. Cred că este important să vedem care este intenţia Guvernului. Dacă vom creşte numărul studenţilor internaţionali, trebuie să fie în baza unui sistem care deja se aplică pentru mare parte din restul lumii, un sistem care ajută în acest scop. Am mare încredere că, în viitor, studenţii români nu vor întâmpina greutăţi. Din nou, simt nevoia să subliniez că acest lucru nu se va aplica mai devreme de anul universitar dinspre finalul lui 2021. Deoarece studenţii ce îşi doresc să înceapă studiile în 2020, în anul şcolar 2020-2021 se vor califica în continuare pentru finanţare guvernamentală, pe bazele anterioare. Repet, noul sistem va începe să fie aplicat în anul universitar care debutează în septembrie 2021".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Marea Britanie renunță la Mandatul de Arestare European. Cum vor avea loc extrădările
Marea Britanie renunță la Mandatul de Arestare European. Cum vor avea loc extrădările

Regatul Unit nu va mai participa la o schemă europeană de accelerare a extrădării infractorilor, în urma ieşirii din UE, a anunţat joi guvernul de la Londra, care şi-a prezentat mandatul de negociere privind relaţia pe termen lung cu UE.

Una din primele măsuri luate de britanici după Brexit: „O nouă cale în lume”
Una din primele măsuri luate de britanici după Brexit: „O nouă cale în lume”

După ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, paşapoartele britanice îşi vor regăsi culoarea albastră luna viitoare în loc de bordo-ul european, a anunţat Ministerul de Interne britanic sâmbătă, potrivit AFP.

Muncitorii necalificați din România nu mai primesc vize de muncă pentru Marea Britanie, după Brexit
Muncitorii necalificați din România nu mai primesc vize de muncă pentru Marea Britanie, după Brexit

Muncitorii necalificați din România și din alte țări europene nu mai primesc vize de muncă pentru Marea Britanie, conform planurilor privind migrația, prezentate astăzi de guvernul de la Londra.

Anunț important pentru români. Marea Britanie a prezentat un nou sistem de imigrație
Anunț important pentru români. Marea Britanie a prezentat un nou sistem de imigrație

Guvernul britanic a prezentat miercuri liniile generale ale noului sistem privind imigraţia, menit să gestioneze fluxul de lucrători străini nou veniţi în Regatul Unit şi să înlocuiască actualele reguli începând cu 1 ianuarie 2021.

Londra va refuza ca UE să-i impună reguli privind angajaţii străini.
Londra va refuza ca UE să-i impună reguli privind angajaţii străini. "E obiectivul BREXIT"

Londra va refuza ca UE să-i impună anumite reguli.

Recomandări
Rusia a lansat o „armă” în spaţiu. Pentagon: „Se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului SUA”
Rusia a lansat o „armă” în spaţiu. Pentagon: „Se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului SUA”

Rusia a lansat ceea ce este probabil o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, citat miercuri de dpa.

Are sau nu are Neti Sandu perucă? Adevărul, prezentat în direct la iLikeIT
Are sau nu are Neti Sandu perucă? Adevărul, prezentat în direct la iLikeIT

În ediția de miercuri a emisiunii iLikeIT a fost spulberat un mit: Neti Sandu nu poartă perucă!

Exodul bizar al rușilor. Țara în care oamenii au fugit de Putin și au dat de un regim asemănător
Exodul bizar al rușilor. Țara în care oamenii au fugit de Putin și au dat de un regim asemănător

Încă de la debutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina (24 februarie 2022), zeci de mii de ruși au ales să-și părăsească țara. Dar mulții se gândesc acum dacă au făcut alegerea potrivită.